PÄÄKIRJOITUS Kotiseutua ei tehdä turisteille, mutta…

0
Power Cup järjestettiin Loimaalla viimeksi 2006. KUVA: LL Arkisto/TS/Timo Jakonen

Loimaalla pidetään maailman suurimmaksi lentopalloturnaukseksi rankattu PowerCup-turnaus kesäkuussa 2025 (LL 8.11.2022). Järjestäjät laskevat, että neljän päivän aikana Loimaalla ja lähikunnissa palloilee reilut 10 000 lasta ja nuorta sekä heidän huoltojoukkojaan ja osan aikaa myös turnauksessa vierailevia vanhempia.

Power Cup ei ole ainoa seudun iso tapahtuma, onhan esimerkiksi Oripäässä Okra, mutta jälleen vauhtiin pääsevät tapahtumat muistuttavat taas siitä, että yleisötapahtumien avulla voidaan pelata seudun yhteiseen pussiin.

Me kaikki rakennamme monissa rooleissamme kotiseutuamme. Kotiseutua ei tehdä turisteille vaan asukkaille ja yrityksille, mutta jos siitä ei – sinulla, minulla, meillä – ole mitään kerrottavaa kävijöille, ei kotiseudun tekemisessä ole onnistuttu. Mitä sinä kertoisit?

Meitä suomalaisia harvoin syytetään ainakaan liiallisesta itsemme esiin tuomisesta. Esiin tuomista saisi ja pitäisi nyt vähän harjoitella ja miettiä.

Jo nyt pitäisi ajatella sitä, mitä ja miten pelaajille ja heidän mukanaan Loimaalle saapuville aikuisille kerrotaan Loimaan seudusta ja sen tarjonnasta, jotta he saavat hyvän ja oikean kuvan seudusta. He kun puhuvat vielä suuremmalle joukolle kokemastaan ja näkemästään.

Kesäkuussa 2025 on liian myöhäistä.