Pikkujoulukausi pitää ravintola- ja pitopalveluyrittäjät kiireisinä

0
Pikkujouluaikana saunatonttujen näkeminen on ihan tavallista, Loimaan Keilahallin Lasse Laaksovirta tietää. KUVA: Pasi Salo

LOIMAAN SEUTU Pikkujoulun viettäjille on Loimaan seudulla tarjolla monia hyviä tiloja. Loimaan kauppakamarin asiamies Niina Nurmi pystyy heti nimeämään useita kiinteistöjä, jotka ovat jääneet tyhjilleen ja toimivat nyt juhlapaikkoina. Esimerkkinä hän mainitsee keskustassa ja Hirvikoskella sijaitsevat entisten pankkien tilat. Hyvän tarjonnan vuoksi hän uskoo, että paikalliset yrittäjät pyrkivät pitämään pikkujoulut kotikaupungissa.
Nurmen mielestä juhlat eivät ole myöskään menettäneet hohtoaan, pikemmin hän uskoo niiden suosion kasvaneen viime vuosien jälkeen.
– Työntekijät kaipaavat varmasti vähän iloisempaa fiilistä ja irtiottoa näiden synkempien aikojen keskellä, hän pohtii.
Hän kertoo myös jutelleensa yksittäisten yrittäjien ja johtohenkilöstön kanssa. Keskustelujen perusteella Nurmi toteaa, että koronan jälkeen kasvokkain kohtaaminen on entistä tärkeämpää.

Ravintoloissa ja pitopalveluyrityksissä pikkujoulukausi pitää yrittäjät kiireisinä. Loimaan Keilahallin Lasse Laaksovirta sanoo maistaneensa ensimmäiset kinkunpalat reilu viikko sitten.
– Varauksia alkoi tulla jo huhtikuussa, ja nyt on kaikki viikonloput täynnä, hän kertoo.

Myös Laakee Delin yrittäjä Anu Suomela toteaa, ettei hänen tarvitse miettiä, mitä tekisi ennen joulua.
– Vaikka ensimmäiset varaajat olivat liikkeellä elokuussa, puhelin soi edelleen lähes päivittäin, hän kiittelee.

Tutut yritykset ovat varanneet paikkansa hyvissä ajoin myös Loimaan Seurahuoneelta. Hotellipäällikkö Camilla Grönholm-Matikainen sanoo, ettei korona näy juhlinnassa enää mitenkään.
– Jo viime vuonna yritykset viettivät pikkujouluja entiseen malliin.

Juhlakaava on usein hyvin perinteinen, eikä hyväksi havaittua lähdetä helposti muuttamaan. Illan kulkuun kuuluvat vahvasti ruokailu hyvästä juomasta nauttien sekä jonkinlainen ohjelmanumero.
– Meillä on erilaisia esiintyjiä laidasta laitaan, ja jotkut yritykset tuovat omiaankin, Grönholm-Matikainen kertoo.

Juhlia myös odotetaan. Anu Suomelan mielestä se on myös oletus, että sellaiset järjestetään, vaikkei sitten osallistuttaisikaan. Juhlissa ei enää riekuta yömyöhään, vaan hänen mukaansa ne loppuvat jo ennen puolta yötä.

Toisaalta on yrityksiä, jotka haluavat juhlilta enemmän elämyksellisyyttä. Lasse Laaksovirta kertookin järjestäneensä asiakkailleen jos jonkinlaisia yllätyksiä aina twerkkauksesta lähtien.
– Se on mielestäni tosi kiva, että yritykset haluavat tarjota jotain muutakin kuin ihan sitä perinteistä. Ilman hyvää ohjelmaa pikkujouluista tulee vähän pönötysjuhlat.

Kaikki eivät halua järjestää pikkujouluja illalla. Grönholm-Matikainen sanookin päiväsaikaan vietettävien juhlien lisääntyneen kymmenen viime vuoden aikana.
– Etenkin pienemmät porukat voivat pitää pikkujoulut jo lounasaikaan.