Valtuusto etsi suurta kuvaa – investoidaanko vai varaudutaanko?

0
Kuvituskuva/LL arkisto

– Erinomainen opus, 81 sivua elokuun lopun tietoja taloudesta, kiitteli kokoomuksen ryhmäpuheenvorossa valtuutettu Jorma Rinne Loimaan kaupungin osavuosikatsausta.
Hän totesi, että valtuuston pitäisi osata löytää sivuilta ”iso kuva” – ja nosti itse katsauksen ytimeksi kaupungin rahoituksen ja tulot.
– Vuosikate on tämän tärkeimpiä rivejä, sitä tulisi tulisi seurata jokaisen. Budjettia tehtäessä vuosikate oli 2,5 miljoonaa euroa, nyt vuosikate näyttäisi ennusteen mukaanolevan 5,1 miljoonaa.
Jorma Rinne totesi, että vuosikatteen pitäisi kattaa poistot, jotka arvion mukaan ovat 3,5 miljoonaa.
– Aika hienosti kuntatalous menee eteenpäin. Kun investoinnit ovat 1,4 miljoonaa euroa, on vähän yllättävän hyvä tulos tulossa.
– Lainoja maksetaan 5,5 miljoonaa takaisin, ja jos otamme vaikka saman määrän uutta lainaa, lainamäärä ei nouse, mutta antaa mahtavan määrän investoida.
Jorma Rinne kuitenkin kehotti ottamaan varovaisesti – siitäkin huolimatta, että monissa muissa kunnissa uutisten mukaan investoidaan reippaasti.
– Nyt on tulossa heikommat vuodet. Ettei nyt tuhlattaisi varoja hyvän olon tunteessa, eipäs investoida nyt yli.

Olavi Ala-Nissilä näki suuren kuvan keskustan ryhmäpuheenvuorossa vähän toisin.
– Tehdään kolmen miljoonan ylijäämää nyt ja seuraavakin vuosi on kuitenkin positiivinen, hän arvioi ja totesi, että kaikilla muilla kunnilla ei mene näin hyvin.
Hän harmitteli, että Loimaa on jäänyt investoinneissa jälkeen joka vuosi.
– Ei ole varaa olla investoimatta. Yrityksetkin investoivat, kaupungin pitää omaa sarkaansa kuokkia laajasti.
Sen vuoksi keskusta on hänen mukaansa valmis tukemaan esityksiä, joita on ollut esillä – ja erityisesti nuoria, asumista ja markkinointia koskevia. Toiveissa on, että asuntopolitiikkaa tehtäisiin aiempia vuosia aktiivisemmin.
– Pitää saada vetovoimaisia laskeutumisalustoja Loimaalle, hän viittasi rivitalohankkeisiin ja muihin vetovoimaisiin asumisen hankkeisiin.

Loimaa maksaa velkojaan vuodessa vajaat 5 miljoonaa euroa, velkaa sillä on noin 22 miljoonaa ja siihen päälle 15–16 miljoonaa leasing-velkaa, Olavi Suominen (kok.) luetteli katsauksen lukuja.
– Veroprosentti putoaa alle kahdeksaan, hän totesi ja muistutti, että sillä pitää hoitaa tulevat lainat, jotka on otettu silloin kun veroprosentti oli yli 21.
Kuntien veroprosentit putoavat, koska jatkossa valtio rahoittaa sosiaali- ja terveyspalvelut kuntien sijaan.
Hän nosti esiin elokuussa kirjoitetusta osavuosikatsauksesta Loimaan Kaukolämmön, jolla on katsauksen mukaan mennyt hyvin.
– Tässä kirjoitetaan, että kaukolämmön hinta on pysynyt samana Ukrainan sodasta huolimatta. Tämän jälkeen lehdestä sai lukea, että yhtiö nostaa hintoja 10 prosenttia.
Olavi Suominen muistutti, että kaupunki omistaa yhtiöstä 51 prosenttia, on sen suurin asiakas ja että yhtiö tekee viiden miljoonan euron liikevaihdolla melkein miljoonan tulosta.
– Tuntuu hassulta, että tällaisena aikana, jolloin kaikki kulut nousevat, nostetaan vielä energian hintaa. Varmaan pienempikin voitto olisi riittänyt.

Maarit Koivisto huomautti Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa, että katsauksesta näkee, miten pitkäaikaistyöttömistä maksettava työmarkkinatuen kuntaosuudet ovat alkuvuoteen verrattuna nousseet.
– Alkuvuodesta summa on ollut noin 71 000 euroa kuukaudessa, heinä-elokuussa ne ovat olleet yli 90 000 euroa. Vuodessa tämä tekee yli miljoonan, hän suhteutti summia ja huomautti, että ryhmän ehdottama avustus ajokortin hankkimiseksi työttömille olisi kuntaosuuksiin verrattuna pieni kustannus.
– Muutamankin henkilön työllistäminen säästäisi merkittävästi kaupungin kustannuksia.