Asukkaat ihmettelevät: Ikäihmiset lumitöihin?

1
Loimaan kaupungin vuokrarivitalossa asuvat Pentti Suuniitty, Raija Ruohomäki ja Liisa Hettula ihmettelevät, miten pystyvät tekemään lumitöitä pihallaan.

– Hullua, että sairaat ihmiset joutuvat pihaansa auraamaan, Liisa Hettula , 83 vuotta, puhisee pyöräkelkan kahvoissa rivitaloasuntonsa edessä kirpeässä pakkasillassa.

Hän on yksi niistä, jotka saivat viime viikolla kaupungin vuokra-asuntojen kiinteistöhuolto- ja isännöintiyhtiö Hulmin Huollolta kirjeen. Siinä kerrottiin, että vastedes yhtiö toivoo kaupungin vuokrarivitaloissa Mäntytiellä ja Puremantiellä Virttaalla asuvien tekevän itse lumityöt ja hiekoittamisen pihoillaan.

Auraustyöt Virttaan rivitaloissa kaudella 2022–2023 -lauseella otsikoitu kirje kertoo, että kaupungin pitkäaikainen sopimuskumppani on irtisanonut sopimuksen lopetettuaan alueella auraustyöt ja että uutta aurausurakoitsijaa on etsitty.

Rivitalojen pihateiden aurauksesta ja hiekoituksesta on kirjeen mukaan tehty sopimus Virttaan alueen kaavateitä auraavan ja hiekoittavan Kaskenoja oy:n kanssa. Yrityksen suurilla koneilla saattaa kaupungin mukaan kuitenkin olla haastavaa päästä pihatielle, joten ”käytännön hommat vaativat nyt meiltä uudenlaista yhteistyötä ja asukkailtakin omaa aktiivisuutta”.

– Toimitamme taloonne lumikolan ja lumilapion. Lisäksi jokaiselle asukkaalle katuharjan oven pieleen. Hiekoitushiekkaa toimitamme myös, jotta tarvittaessa sitä on mahdollista itsekin lisätä. Toivomme pitkää pinnaa ja vähälumista talvea, isännöitsijä Hanna Rannanperän allekirjoittamassa kirjeessä todetaan.

– Luulevatko ne Loimaalla, että tämä on joku takapajula, eivätkö ymmärrä, että täällä on vanhoja ihmisiä, Liisa Hettula ihmettelee ja kysyy, että joutuvatko muuallakin kaupungin vuokra-asunnoissa asuvat ihmiset auraamaan omat pihansa.

Yritetty kuulemma kyllä jo on lumitöitä.

– Tuohon kaaduin, ja toivoin, että jos naapuritalosta joku näkisi, että täällä makaan, hän näyttää rivitaloasuntonsa edessä olevaa käytävää, johon on naapuririvarista hyvinkin 50 metriä.

Niin on seinänaapurikin jo yrittänyt kolahommia.

– Ja monta kertaa piti pysähtyä välillä, Raija Ruohomäki , 83, sanoo ja kertoo odottavansa parhaillaan pääsyä Turkuun – sydämen hiippaläppä pitäisi uusia pikimmiten.

Toiselta naapurilta se on jo uusittu.

– Ja tahdistimenkin laittoivat, Pentti Suuniitty , 71, kertoo ja kuittaa aika mustalla huumorilla, että sydän siis lyö, ainakin yrittää.

Naapuririvitalon Risto Laine sanoo paperin aiheuttaneen ihmettelyä. Liisa Hettula ja Raija Ruohomäki esimerkiksi tarvitsevat kulkeakseen pyöräkelkkaa ja porukalla he miettivät, että nuoremmat ja hyväkuntoiset ovat ainakin Mäntytien kahdessa rivitalossa harvassa.

Pentti Suuniityn mielestä ei ole mistään kotoisin, että ”tämmösiä papereita vaan tuodaan”.

– Harmittaa, ettei mistään keskustella.

Kaikki tapahtui muutenkin kovin nopeasti: kirje Hulmin huollosta toimitettin keskiviikkona ja samana päivänä tuotiin jo lapioita ja harjoja.

Lumitöitä Virttaalla muun muassa kaupungin rivitaloilla ja jääkiekkokaukalo Montulla urakoinut Jyrki Viitala sanoo 30 vuoden kelipäivystyksen riittäneen.

– Jätän urakoinnin mielellään jo nuoremmille, hän sanoo ja myös muistuttaa yrittäjällä olevan oikeus tehdä omia ratkaisujaan, varsinkin jo viisi vuotta eläkkeellä olleilla.

Uutta urakoitsijaa on Hanna Rannanperän mukaan etsitty, mutta ei ole Virttaalta löydetty ja siksi on tehty Kaskenoja oy:n kanssa sopimus. Kun kaupungilla ei ole Virttaalla enempää asuntokantaa, siellä ei ole Hulmin Huollolla omaa huoltomiestä, joka kävisi tekemässä lumitöitä.

Hän toteaa maanantaina, että kiinteistöhuolto kuuluu vuokraan, mutta että rappujen harjauksesta ei ole erikseen sovittu.

– On totta, että ennen se on tehty ja tullaan tekemään vastakin. Kun keritään. Niin tehdään muissakin taloissa.

– Aikataulu siirtyy, raput eivät tule olemaan harjattuna aamukahdeksalta kuten tähän asti. Kun tulee paljon lunta, keskitymme ensin saamaan auki tiet ja väylät, jotta ihmiset pääsevät kiinteistöiltä liikkeelle.

1 KOMMENTTI

  1. Suomessa on niin maaseudulla, kun seutukaupungeissa paljon pieniä asunto-osayhtiöitä. Jutussa oli toki kyse vuokra-asunnoista, näillä yhtiöillä on tulevaisuutta ajatellen leveämmät hartiat, kuitenkin. Mutta mikä on tilanne pienissä osakeyhtiöissä? Töitä on tehty usein osakkaiden voimin ja he ikääntyvät. Tarjolla on vielä kiinteistöhoitoyrityksiä, niidenkin omistajat ikääntyvät. Onko jatkajia?

Kommenttien lisääminen on estetty.