Joulumarkkinat ovat monelle jokavuotinen perinne

0
Maija Heinonen kertoi heidän tulleen tekemään viimeisiä joululahjahankintoja Heimolinnan joulumarkkinoille. Lapset Enni, 4, sekä Eino Salminen, 8, olivat saaneet nukenvaatteita sekä villasukat.

LOIMAA Lähes joka vuosi Loimaan seudun yrittäjänaisten järjestämillä joulumarkkinoilla Heimolinnassa käyvä Sanna Hopkins sanoi pysähtyvänsä erityisesti käsityöpöytien ääreen. Kudotut, virkatut ja huovutetut tuotteet ovat hänen mieleensä.

– Ihan joka kerta en ole ostanut, mutta täällä on kiva käydä, koska käsityöt ovat todella kauniita, hän ihasteli.

Lauantaina hän oli lyhtyostoksilla Suvi Rautiaisen pöydän luona. Tällä kertaa matkaan lähti eläinhahmoinen lyhty.

– Olen ostanut näitä aiemminkin, hän totesi.

Nelivuotias Enni Salminen oli puolestaan hankkinut neulottuja nukenvaatteita. Hän kertoi, että kotona on kolme nukkea, joten vaatteet tulivat käyttöön. Velipoika Eino , 8, taas oli ostanut villasukat. Äiti Maija Heinonen kertoi heidän käyneen Heimolinnan joulumarkkinoilla aiempinakin vuosina.

– Nyt kun olimme liikenteessä muutenkin, tulimme tänne tekemään vielä viimeisiä joululahjahankintoja.

Hän sanoi ostavansa yleensä käsitöitä, jotka ovat hänen mielestään hyviä ja edullisia.

Vaimonsa kuskina ja kantoapuna jo vuosia toiminut Antero Hiilesvuo taas sanoi tekevänsä yleensä aika paljon heräteostoksia markkinoilta.

– Nyt ostin hunajaa ja leivonnaisia. Joskus olen hankkinut lapsenlapsille tai naapureille joululahjoja. Aina kuitenkin pitää jotain ostaa, hän tuumi yläkerrassa, jossa hän oli ihailemassa yrittäjien koristelemia joulukuusia.

Niistä hänellä oli pelkkää hyvää sanottavaa.

– Nämä ovat kauneimmat kuuset, jotka olen nähnyt, hän kehui ja tutki erityisen tarkkaan kukin somistettua puuta.

Arpoja myymässä ollut, yrittäjänaisten kunniapuheenjohtaja Mirja Nevala kiitteli ihmisiä käyneen tasaisena virtana koko lauantain. Myyjiltä hän oli kuullut kaupan käyneen hyvin.

Hän kertoi myyntipaikkoja olevan reilu 30, ja ne olivat menneet jo kolme viikkoa ennen tapahtumaa.

– Moni varaa saman paikan vuodesta toiseen.

Nevala sanoo ihmisten ostavan markkinoilta eniten leivonnaisia sekä joululaatikoita. Myös monenmoiset käsityöt ovat suosittuja.

Loimaan seudun yrittäjänaisten järjestämillä joulumarkkinoilla on jo pitkät perinteet, sillä järjestyksessään tämänvuotiset olivat 27. Joskus on pyydetty paikanvaihtoa, mutta Nevalan mukaan Heimolinnaa on hankala korvata.

– Samanlaista tunnelmaa on vaikea saada muualle.

Monta vuotta Heimolinnassa myymässä ollut Suvi Rautiainen kertoi varaavansa saman paikan aina uudelleen. Markkinoiden tunnelmaa hän pitää erityisen iloisena. Mukavaa on myös tavata paikkakuntalaisia, joiden kanssa tulee höpöteltyä kaikenlaista kaupanteon lomassa.

Myös virttaalainen Taina Kuosa on käynyt myymässä jouluaiheisia käsitöitään jo pitkään. Hän kertoo tekevänsä niitä yhdessä miehensä Reijon kanssa, ja joka vuosi tulee jotain uutta. Tämän vuoden uutuuksia olivat rautalankakranssit.