Loimaalle tulee uusi rautakauppa – loimaalaismiehet jättivät palkkatyön ja ryhtyivät kauppiaiksi

0
Anssi Aarnio järjesti tilaa trukilla, sillä tavaraa päästäneen hyllyttämään ensi viikolla.

LOIMAA Loimaalaiset Anssi Aarnio, Joni Kalttonen ja Mikko Aarnio avaavat Ysitien tuntumaan rautakaupan, joka on suunnattu sekä rakennusalan ammattilaisille, teollisuudelle että kuluttajille.
Kauppiaskolmikko on jo ehtinyt tehdä kohdekauppoja ammattirakentajille, mutta varsinaisesti myymälä avaa ovensa alkuvuodesta.
– Nettisivut ovat vasta työn alla, mutta meille voi soitella jo nyt, Mikko Aarnio sanoo.
Rautakauppa kuuluu Rautanet-ketjuun, ja sen päätukkurina on Stark. Valikoimien puolesta kyse on aluksi puhdasverisestä rautakaupasta, josta löytyy esimerkiksi puutavaraa, työkaluja ja eristeitä.
Aarniot ja Kalttonen muistuttavat, että Rautanetit tunnetaan paikallisina rautakauppoina, joiden valikoima muodostuu oman alueen tarpeista. Tarkoituksena on kuulostella asiakkaiden mielipiteitä valikoimaa laadittaessa. Kauppiaat ovat jo keskustelleet paikallisten yrittäjien toiveista ja näitä keskusteluja on tarkoitus jatkaa pyytämällä yrittäjiä paikan päälle.
Vaikka Stark toimii rautakaupan päätukkurina, kauppiailla on valinnanvapaus siinä, mistä tuotteet hankitaan.
Myymälä sijaitsee Markku Helanderin rakentamassa uudessa hallissa. Rautakaupalla on käytössä yhteensä noin 2 000 neliön tilat, joista myymäläpuolta on 1 400 neliötä. Varastotilaa saadaan viereen parhaillaan rakennettavasta hallista.
Rautakaupan taustalta löytyvä yritys on AJM Center Oy, ja Aarniot ja Kalttonen toimivat sen osakkaina. Rautakauppaan tullaan palkkaamaan myös muuta henkilökuntaa, sillä kauppiaskolmikko keskittyy ennen kaikkea myynti- ja kehitystyöhön.

Joni Kalttonen ja Mikko Aarnio pitävät myymälän sijaintia ihanteellisena etenkin ammattilaisten kannalta. Piha on iso, ja aikanaan rautakaupalle on käytössä kaksi tieliittymää.

Paikallisia voi askarruttaa se, miksi perheelliset miehet päättivät luopua varmoista palkkatöistä ja siirtyä kauppiasuralle.
He eivät ole ryhtymässä alalle aivan pystymetsästä.
Mikko Aarnio toimi Pemamekin markkinointipäällikkönä vuodesta 2015. Sitä ennen hän asui parisenkymmentä vuotta Pirkanmaalla, jossa hän opiskeli diplomi-insinööriksi ja työskenteli henkilönostimia valmistavassa Bronto Skyliftissä. Hän asuu Alastarolla, jossa pitää myös maatilaa.
Hänen veljensä Anssi Aarnio tunnetaan sähköurakoinnista, ja hän on toinen vuonna 2009 perustetun AA-Luxin perustajista. Vuodesta 2017 hän työskenteli myymälävastaavana Onnisen Loimaan toimipisteessä.
Joni Kalttonen työskenteli viimeksi aluemyyntipäällikkönä Oy Lining Ab:lla, joka toimittaa tavaraa kunnallisille vesihuoltolaitoksille. Sitä ennen hän teki 14 vuotta uraa Loimaan K-raudassa lvi-myynnin ja ammattiasiakasmyynnin puolella.

Rautakauppaidean isänä voidaan pitää Anssi Aarniota, joka on pyöritellyt asiaa mielessään viimeiset 3–4 vuotta, kunnes puolisentoista vuotta sitten hän alkoi tosissaan viemään ajatusta eteenpäin.
Osin omien rakennusprojektiensa kautta hän alkoi pohtia sitä, että Loimaalla voisi olla kysyntää uudelle rautakaupalle. Ulkopuolelta saatu palaute vahvisti ajatusta.
– Urakoitsijat ovat sanoneet, ettei Loimaalla ole ollut riittävästi vaihtoehtoja ja että niitä vaihtoehtoja on haettu muilta paikkakunnilta.
Pian hän sai mukaansa Joni Kalttosen. Perisuomalaiseen tapaan ideaa työstettiin eteenpäin muun muassa saunan lauteilla.
– Aloimme heti laskea, että kannattaako tämä, Kalttonen sanoo.
Kolmantena mukaan hyppäsi Mikko Aarnio, jonka taivuttelu ei ollut velipojan mukaan edes kovin vaikeaa.
Mikko Aarnio mietti, että nyt on se hetki, jos hän haluaa vielä nähdä yritysmaailmaa muustakin kuin valmistavan teollisuuden puolelta.
– Pemamekillä olen oppinut dynaamisuuden ja että ihmisen kuuluu mennä epämukavuusalueellekin, hän naurahtaa.
Häntä viehättää ennen kaikkea ajatus siitä, että rautakauppaa pääsee toteuttamaan kunnolla alusta ja tekemään itselle.

Perustamalla rautakaupan Kalttonen ja Aarniot haluavat osaltaan pitää Loimaata ja sen kaupankäyntiä yllä.
Teknisen kaupan puolella on entuudestaan jonkin verran valikoimaa Loimaalla, ja lähiseudulta pelkästään Rautanet-myymälöitä löytyy esimerkiksi Alastarolta, Koskelta ja Somerolta.
Kilpailua Aarniot ja Kalttonen eivät pelkää vaan pitävät sitä hyvänä asiana. He uskovat monipuolisen tarjonnan ja valikoimien keräävän väkeä Loimaalle kaupoille myös kauempaa.

Rautakauppa tulee Ysitien eteläisen ylikulkusillan tuntumaan rakennukseen, joka saatetaan tuntea leikkimielisesti myös sukulakuhallina sen ulkokuoren värityksen perusteella. Samassa kiinteistössä toimii maatalouskauppa Lantmännen Agro.