Ministeri peukuttaa Loimaan asumisvuotta

0
Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) pysähtyi pohtimaan Albert Edelfeltin työtä Loimaan Taidetalossa. Suomen taiteen kultakauden teoksia on Taidetalolla esillä vierailulla olevassa Lähellä -näyttelyssä, mutta tässä ollaan Loimaan oman Haapasten kokoelman Edelfeltin äärellä.

LOIMAA Ministeri ja Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen kävi Varsinais-Suomen kierroksellaan Loimaalla saamassa tiiviin pikapaketin Loimaan kulttuuritarjonnasta taiteesta urheiluun. Samalla käytiin läpi myös koulutustarjonnan tilanne.

– Parasta elvytystä kulttuurialalle on yleisön paluu tapahtumiin ja pääsymaksut, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) summaa.

Hän harmittelee, etteivät ihmiset ole koronan jäljiltä vielä palanneet kulttuurin pariin ja toisaalta on raportoitu, että myös yksinäisyys on lisääntynyt.

– Ihmisten paluu kulttuurin ja varsinkin liikunnan pariin on tärkeää ihmisten hyvinvoinnin kannaltakin. Kulttuuri on hyvä lääke moneen asiaan.

Orastavaa paluutta on Loimaalla jo näkyvissä, ministerille viestitettiin, sillä sivistysjohtaja Manne Pärkön mukaan esimerkiksi musiikkiopiston oppilasmäärää on saatu viime aikoina jo kasvatettua.

Taidetalovierailulla ministeri kuuli samalla Loimaan kaupungin hankkeesta hakea talolle museostatusta ja pääsyä valtionosuuksien piiriin.

– Hyvät paperit pitää kirjoittaa, hän evästi hakua ja kehotti miettimään museolle monipuolisia toimintoja.

Ministeri kävi kaupungin väen kanssa läpi myös museoiden valtionosuuskriteerejä, joihin kuuluu muun muassa se, että työllistetään kahden henkilötyövuoden verran pätevää henkilökuntaa vuodessa.

Hän ei kuitenkaan luvannut itse sittenkään tulla museoon töihin, vaikka museologian opintojakin on hänen maisterintutkintoonsa sisältynyt.

MINISTERIN MUKAAN asuntopolitiikka on elinkeinopolitiikkaa. Hän sanoo seuranneensa asuntopolitiikkaa – ja havainneensa, että sitä ei oikeastaan ole ja se näyttää kiinnostavan ainoastaan isoja kaupunkeja.

– Ketään ei esimerkiksi eduskunnassa se kiinnosta.

Ministeri Honkonen pitää hyvänä sitä, että Loimaalla on päätetty pitää oma asumisen teemavuosi. Hän kaipaisi erityisesti sitä, että kunnat katsoisivat asuntoasioita kokonaisuutena, eikä pelkästään kuntana.

– Miten lähdetään asuntokantaa kehittämään?

Valtion osalta pitäisi keskustella, minkälaista ohjausta tarvitaan, millaista laatua vaaditaan ja miten asuntotuotantoa pitäisi tukea.

– Annetaanko takauksia, korkotukea vai esimerkiksi suoria lainoja.

Loimaan kaltaisissa seutukaupungeissa on eri puolilla maata vanhaa rapautuvaa asuntokantaa, joissa saattaa olla sisäilma- tai muita ongelmia.

– Se pitää laittaa kuntoon tai rakentaa uutta.

Ministeri kuitenkin varoittaa kuntia myymästä alihintaan kiinteistöjä, sillä se tappaa alueen asuntomarkkinat.

Tosin myös tarjolla olleet Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) purkuavustukset ovat kelvanneet kunnille muuallakin kuin Loimaalla, jossa esimerkiksi purettiin juuri Pajapuisto-kerrostalo Alastarolla. Avustukset ovat kelvanneet jopa niin hyvin, että Honkonen viittaa niihin ”tapporahoina”.

Asuminen on hänen mielestään kuntien tärkeä peruspalvelu.

– Ja tämän tärkeän tehtävän poliitikot ovat antaneet markkinoiden hoidettavaksi.

Markkinat eivät ole asiassa kuitenkaan onnistuneet. Asuntoja on tehty sijoittajien ehdoilla, sillä isot kaupungit ovat Petri Honkosen mukaan halunneet saada kaavoitettua ja rakennettua alueitaan mahdollisimman nopeasti.

– Asuntomarkkina on ollut epäterve, hän summaa ja arvelee, että jonkinnäköinen kupla on nyt puhkeamassa.

Hän ihmettelee myös 17 neliön asuntoja, joita pääkaupunkiseudulle on esimerkiksi rakennettu.

– Keiden niissä pitäisi asua, hädin tuskin se riittäisi yhdelle ihmiselle.