Osaajia tarvitaan – vuokrarivitalohankkeella kiire Loimaalla

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Ensi vuosi on Loimaan strategian mukaan määritelty asumisen teemavuodeksi. Myös osaavan henkilöstön saaminen Loimaalle on kärkihanke ja se liittyy monin tavoin asumiseen. Yhtenä konkreettisena suunnitelmana on vuokrarivitalon rakentaminen. Rakennuttajana voisi toimia Kiinteistö oy Loimaan Vuokra-asunnot. Kaupunginhallitukselle tehdyssä esityksessä hanke olisi omarahoitteinen, jolloin suunnittelu ja asuminen eivät ole niin säänneltyjä.

Sekä nyt vahvasti investoivat yritykset että hyvinvointialue tarvitsevat tekijöitä Loimaalla. Tänne ollaan rakentamassa ikääntyvien asumispalveluyksikköä ympärivuorokautista hoivaa ja yhteisöllistä asumista varten. Sairaalassa oleva kolmas vuodeosasto on saatava käyttöön, johon suurin este ajankohtaisesti on puute hoitajista. Tekijöitä tarvitaan ja heille ajanmukaisia asumismahdollisuuksia ripeästi.

Nyt eletään vaikeaa aikaa, bensiinin ja sähkön hinnat ovat korkeita. Muun muassa työmatkakulut vievät ison osan ihmisten elinkustannuksista. Töihin tulijan olisi hyvä löytää asunto läheltä työpaikkaansa. Koko Loimaan alue on tietysti mahdollinen mutta silti asuminen osin keskittyy taajamiin. Omakotitalon rakentaminen ei ole monelle ajankohtaista.

Hyvinvointialueelle siirtyminen aiheuttaa kaupungin veroprosentin muutoksen. Loimaalla on ollut ennen hyvinvointialueelle siirtymistä sosiaali- ja terveyskustannusten vuoksi muita kuntia selvästi korkeammat menot asukasta kohden, joten veroprosenttikin on ollut korkeahko. Jäljelle jäävää veroprosenttia ei voi muuttaa kolmeen vuoteen.

Muun muassa myös tämä asia tuo mahdollisuuden ylijäämäisiin talousarvoihin lähivuosina, arviolta sekä tänä että ensi vuonna kolmisen miljoonaa euroa. On väärin sanoa, että hyvinvointialue huonontaisi Loimaan taloutta, oikeastaan päinvastoin. Loimaa on kyennyt vähentämään merkittävästi lainakantaansa leasingvelat mukaan lukien ja ollaan selkeästi alle kuntien keskiarvon. Korkokustannusten kasvu tulee toki ottaa huomioon mutta ei ole este järkeville investoinnille.

Ei pidä vain purkaa taloja vaan myös uutta ja olemassa olevan korjaamista tarvitaan. Investoiminen vuokrarivitaloon ja myös omistusasumisen edistäminen koko kaupungin alueella on osoitus kaupungin halusta saada asukkaita ja osaajia alueelleen. Loimaalle kannattaa tulla ja tänne kannattaa investoida, täällä on hyvät palvelut.

Jari Välimäki
Loimaan hyvinvointitoimikunnan pj, aluevaltuutettu (kesk.)