PÄÄKIRJOITUS Kenet sinä kutsuisit?

0
Kuvituskuva. Kati Uusitalo

Juhlavastaanotto presidentilinnassa on ollut suomalaisten tv-katsojien suosikkiohjelma vuodesta toiseen ja nytkin lähetys tavoitti Yleisradion mukaan yhteensä lähes 3 miljoonaa ihmistä.

Jälleen tiistaina Suomessa kokoonnuttiin suorien tv-lähetysten ja hetki hetkeltä -seurantojen ääreen. Ajoittain on pohdittu, että mitäköhän muissa maissa tästä tavasta oltaisiin mieltä. Siitä viis.

Katsomme mitä katsomme, vaikka kättelyitä ja juhlimme, miten juhlimme – Suomessa saamme niin tehdä, jos haluamme. Vapaassa maassa, vapaana.

Joku katsoi silmä kovana pukuloistoa – ihaili, yllättyi, löysi hittejä ja huteja ja moni varmasti oman suosikkipukeutujansakin, mutta yhtä suosittu puheenaihe juhliin liittyen on vieraslista – kuka tänä vuonna saa kutsun juhlaan.

Suomessa on merkkihenkilöitä ja meille kaikille tärkeitä ihmisiä paljon enemmän kuin linnaan mahtuu. Kotisohvalla on hyvä ainakin kerran vuodessa miettiä, miten yhteiskunta jäseniään varten toimii. Kodeissa ja kouluissa tehdään merkittävää työtä, terveyttämme ja mahdollisuutta hankkia toimeentulomme turvataan, oikeus tapahtuu – mikä tekee Suomesta Suomen?

Toivottavasti kotisohvilla suotiin hetki myös sille illan useimmin kysytylle kysymykselle: mitä itsenäisyys sinulle merkitsee?

Itsenäisyys kun on joka kerta kuitenkin se illan tähti.