PÄÄKIRJOITUS Päätöksenteko kiinnostaa nuoriakin

0
LL Arkisto

Juuri valtiopäiväneuvoksen arvonimen saanut, monessa luottamustehtävässä edelleen vaikuttava Olavi Ala-Nissilä sanoo sitkeyden olevan hänen paras ominaisuutensa poliitikkona (LL 20.12.).

Sitkeyttä totisesti päätöksenteossa tarvitaan. Asiat ovat isoja kokonaisuuksia ja kaikissa päätöksissä pitää ottaa huomioon monia näkökantoja sekä jopa vaikutusten vaikutukset.

Asioita tutkitaan ja harkitaan, jotta ei tulla sortaneeksi jotakin tahoa tai tulla aiheuttaneeksi syöksyä ojasta allikkoon – jokin päätös voi parantaa jotakin tiettyä asiaa, mutta samaan aikaan aiheuttaa jonkin toisen huononemista merkittävästi.

Päättäjän tulee uskaltaa päättää. Aina ei osuta oikeaan, mutta edes edetään – kokeillaan, olisiko tämä tie oikea.

Niin päättäjien kuin kaikkien muidenkin on hyvä muistaa, että elämä ja maailma ei etene kuin tarina, loogisesti alusta päätepisteeseen. Aina voi kuvaan ilmestyä yllätys, joka sekoittaa suunnitelman, ja jota ei voi hallita. Esimerkiki globaali pandemia tai vaikka sota, kuten on nähty.

Uutismedian liiton tutkimuksen mukaan suomalaisten kiinnostus yhteiskunnallisia asioita ja politiikkaa kohtaan on kasvanut viimeisen vuoden aikana ( Suomalaisten uutismedia ). Eniten kiinnostus on kasvanut 15–24-vuotiaiden parissa.

Mitä teemme, mitä päätämme, sillä on merkitystä, eivät yhteiskunnalliset asiat muuten kiinnostaisi.