Poliisi syynää ilotulitteiden väärinkäyttöä

0
LL ARKISTO

Lounais-Suomi

Poliisi puuttuu vuodenvaihteessa tiukasti ja matalalla kynnyksellä ilotulitteiden väärinkäyttöön, häiriökäyttäytymiseen sekä erityisesti nuorten päihteiden käyttöön.

– Päihteiden käyttö altistaa lapsen ja nuoren monenlaisiin vaaroihin. Tästä syystä alaikäisen uudenvuodenviettoon ei tulisi kuulua päihteitä ollenkaan, ylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisin ennalta estävän toiminnon yksiköstä muistuttaa poliisin tiedotteessa.

Jokaisesta havaitusta alaikäisen päihteidenkäyttötapauksesta ilmoitetaan aina sekä huoltajalle että lastensuojeluviranomaiselle. Sjöblom painottaa asiassa vanhempien vastuuta ja ennaltaestäviä toimia – rakkautta, rajoja ja avointa keskusteluyhteyttä.

– Esimerkki ja mahdollisuus turvalliseen ja vastuulliseen juhlimiseen annetaan kotona.

Erityistä huomiota kiinnitetään myös ilotulitteiden turvalliseen käsittelyyn.

– Kukin on itse vastuussa ilotulitteiden käytöstä sekä käytössä sattuneista vahingoista. Siksi on huomioitava paitsi paikalliset rajoitukset myös muut toimintaa koskevat ohjeet, kuten se, että ilotulitteita ei saa luovuttaa alaikäiselle, eikä niitä koskaan saa käyttää ihmisjoukon keskellä.

Varomattomasta käsittelystä, räjähdesäännösten rikkomisesta tai järjestysrikkomuksesta seuraa aina sakkorangaistus. Lisäksi poliisi takavarikoi ilotulitteet – kuten myös aina silloin, kun niitä havaitaan alaikäisten hallusta.

Poliisi keskittää valvontaansa kaupunkien keskustoihin, sillä kahden koronan rajoittaman uudenvuodenvieton jälkeen juhlinta kokoaa tänä vuonna odotettavasti suuria määriä ihmisiä yleisille paikoille.