Sää kylmenee jouluksi ja luntakin sataa lisää

0
Kuva: LL arkisto/lukijan kuva/Hannele Temonen

SÄÄ Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan joulua vietetään koko maassa pakkassäässä. Perjantain aikana lämpötila painuu pakkaselle eteläisintä Suomea myöten.

Aatonaattona perjantaina maan eteläosan yli itään kulkee matalapaine, jonka jälkipuolella sää kylmenee ja vesi- tai tihkusade muuttuu lumeksi aina etelää myöten. Ajokeli voi olla joulun menoliikenteessä huono lumisateen ja pakastumisen vuoksi.

Jouluaattona ja joulupäivänä sää on pääosin poutainen ja pilvipeite rakoilee, lähinnä Lapissa sataa paikoin vähän lunta. Rannikolla on pikkupakkasta, muuten lämpötila vaihtelee -5 ja -15 asteen välillä.

Tapaninpäiväksi sää pilvistyy matalapaineen lähestyessä lännestä. Tuuli voimistuu ja paikoin sataa lunta. Välipäivinä sää pysyttelee yhä pakkasen puolella, sää on melko tuulista ja ajoittain sataa lunta.

Vuosi sitten joulua vietettiin myös koko maassa pakkassäässä. Aattona lämpötila oli suuressa osassa maata kymmenen ja kahdenkymmenen pakkasasteen välillä.Joulupäivänä ja tapaninpäivänä pakkanen vielä hieman kiristyi aaton lukemista.