”Toivottavasti saataisiin pidettyä täällä palvelut”

0
Eija Salmi (sd.) kysyi Ypäjän kunnanvaltuuston budjettikokouksessa, miten käy tulevaisuudessa kunnan kiinteistöjen? Kanta-Hämeen hyvinvointialue vuokraa niitä ainakin kolmen vuoden ajan, mutta mitä taahtuu, kun siirtymäaika loppuu.

Ypäjä

Ypäjän kunnanvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion yhden kysymyksen ja siihen tulleiden vastausten jälkeen.

– Entä jos hyvinvointialue ei kolmen vuoden jälkeen halua enää vuokrata niitä, ja ne jäävät niin kuin meidän taakaksemme, niin mikä niiden merkitys on kunnalle, valtuutettu Eija Salmi (sd.) kysyi kunnan kiinteistöjen kohtalosta.

Talous- ja hallintopäällikkö Pirjo-Maarit Hellman ja tekninen johtaja Jouko Käkönen listasivat, että Kanta-Hämeen hyvinvointialue tulee vuokraamaan kunnalta muun muassa palvelukeskusta ja paloasemaa, mutta terveyskeskus on jo ollut Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän omistuksessa.

– Meillä on muiden rakennusten vuokratuotto sellainen 500 000 euroa, joka käytännössä tulee jatkossa hyvinvointialueelta, Jouko Käkönen kertoi.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jari Hepomaa (kok.) totesi, ettei kukaan voi tietää, mitä kolmen vuoden päässä tapahtuu.

– Meillähän ei kristallipalloa ei ole kellään, hän sanoi ja arvioi, että esimerkiksi palvelukeskuksen tilojen saneerauksella pyritään mahdollistamaan niiden jatkokäyttö.

– Toivottavasti saataisiin pidettyä täällä palvelut ja että alue vuokraisi näitä tiloja.

 

– Toiminnan luonne muuttuu täällä kunnassa aika lailla. Mennään vähän erilaiseen maailmaan, Ypäjän kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Alanko (kesk.) summasi talousarviota.

– Budjetti on aika erilainen, kuin mihin on totuttu ja aika paljon häipyy lukuja.

Ypäjällä esimerkiksi toimintakulut vähenevät yli 50 prosenttia nykyisestä ja palvelujen ostot peräti 80 prosenttia (LL 15.12.), kun sosiaali- ja terveyspalveluita ei enää osteta Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymältä vaan ne siirtyvät valtion rahoittaman hyvinvointialueen järjestettäviksi.

Investointeja Ypäjä aikoo toisaalta tehdä noin 1,5 miljoonan verran ensi vuonna. Iso summa on Matti Alangon mukaan panostus tulevaisuuteen ja hyvinvointiin, josta kertoo muun muassa hyvinvointikoordinaattorin palkkaaminen.

Hyvinvointialueet vastaavat jatkossa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista, mutta asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä alueilla ja kunnilla on yhteinen vastuu.

 

Ilman keskusteluja valtuusto hyväksyi uuden rakennusjärjestyksen, hallintosäännön muutokset ja Ypäjän, Humppilan, Jokioisten ja Forssan yhteisen seutukirjaston perustamisen. Myös sateenkaariliputukseen osallistuminen Helsingin Pride-viikon ja Pride-tapahtuman päivinä siunattiin.

Eija Salmi esitti valtuustolle, että valtuutetut tutustuisivat yhdessä jonain lauantaina keväällä kunnan omistamaan virkistys- ja uimapaikka Caissaniemeen.

– Se kannattaa jatkossakin pitää kunnan omistuksessa, hän sanoi ja toivoi, että valtuutetut yhdessä miettisivät, miten paikkaa, sen ylläpitoa ja markkinointia voisi kehittää niin, että siitä saataisiin kunnalle lisää vuokratuloja.

Valtuutettu Markku Leppälahti (kesk.) totesi, että käyty on moneen kertaan.

– Mutta käydään vaan yhdessä.

Hän kuitenkin pohti, että miksi Caissaniemen tulisi tuottaa hirveästi vuokratuloja, kun kunta on tehnyt myös ulkoilu- ja muita alueita.

– Tarvitsisiko nekin saada tuottamaan, hän kysyi ja laski Caissaniemenkin kunnan peruspalveluksi ja ihmisten hyvinvointia palvelevaksi.

Matti Alanko kiitti, että Caissaniemi on hyvä pitää mielessä ja tiesi, että paikkaa käyttävät koululaiset. Varhaiskasvatus-sivistysjohtaja Sini Lilja totesi nuorisotyön käyttävän sitä leireihin ja retkiin ja sivistystoimen henkilökunta esimerkiksi työhyvinvointipäiviin.

Juttua muokattu 27.12. klo 16.08: korjattu talous- ja hallintopäällikön etunimi.