Valtakunnansali uuteen uskoon sisältä ja ulkoa

0
Rakennusryhmän valvoja Mika Lehtimäki ja ryhmän valvojan apulainen Toni Kantola kertovat 2,5 kuukautta kestäneen remontin valmistuvan aivan näillä hetkillä. Lopputarkastus pidetään ensi viikolla.

LOIMAA Jehovan todistajien valtakunnansali on valmistumassa kahden ja puolen kuukauden remonttirupeaman jälkeen. Rakennusryhmän valvoja Mika Lehtimäki sanoo lopputarkastuksen olevan ensi viikolla, ja ensimmäinen kokous salissa pidetään heti seuraavana sunnuntaina.

Vaikka mitään suurempia ongelmia ei olekaan ilmennyt, 1980-luvun puolivälissä tehty rakennus oli Lehtimäen mukaan jo remontin ja päivityksen tarpeessa.

Ylistaronkadulla sijaitsevan talon ulkopuolelta on uusittu salaojat ja sadevesijärjestelmät. Lisäksi pihavalaistusta on paranneltu ja parkkipaikkaa hiukan laajennettu. Myös ikkunat ja ovet vaihdettiin.

– Talo lämpiää ilmalämpöpumpuilla, ja oikein kovilla pakkasilla on varajärjestelmänä patterit. Kun vaihdoimme uudet ikkunat ja ovet, ne säästävät mukavasti energiaa.

Myös uusi ilmanvaihtojärjestelmä säästää energiaa, sillä siinä on lämmön talteenotto. Muiden töiden lisäksi maalattiin pintoja sekä päivitettiin sähköt ja audiovideojärjestelmä. Kokonaisbudjetti on Lehtimäen mukaan noin 100 000 euroa.

– Koska rakennamme pääosin talkoovoimin, voimme säästää kustannuksissa.

Tätä ennen valtakunnansaliin on tehty wc-tilojen saneeraus vuonna 2010 ja uusittu vuotava katto 2021.

Penkkejä salissa on yhteensä 84, ja sisälle saa ottaa 155 ihmistä.

– Koko on tällä hetkellä sopiva, eikä laajentamista ole suunniteltu. Seurakunnassa on noin 50 jäsentä.

Päivittäin remontissa on ollut mukana reilu parikymmentä henkeä. Mika Lehtimäki kertoo Jehovan todistajilla olevan sivusto, jota kautta voi ilmoittautua hommiin. Kauimmaiset ovat tulleet Loimaalle Kemijärveltä.

– Sivustolle ilmoitetaan, mitä töitä osaa ja on valmis tekemään, ja sen mukaan kutsumme ihmisiä rakentamaan.

Hän sanoo maksimissaan kahdeksan hengen kiertäviä rakennusryhmiä olevan Suomessa kaksi, joista toinen on parhaillaan Kuopiossa. Lehtimäen porukka on lähdössä seuraavaksi Haapavedelle.

– Me kierrämme projektilta toiselle. Sitten on erikseen ryhmä, joka valmistelee ja suunnittelee remontit.

Työmailla on Lehtimäen mukaan panostettu erityisesti työturvallisuuteen, sillä vain osa vapaaehtoisista on rakennusalan ammattilaisia.

– Pidämme kerran viikossa koulutusta ja lisäksi pohdimme joka aamu työturvallisuusasioita.

Työmailla pidetään huoli myös hengellisyydestä, sillä ennen töiden aloittamista paneudutaan johonkin Raamatun kohtaan.

– Meillä on kirjanen nimeltään Tutkimme Raamattua päivittäin . Mietimme, miten voimme soveltaa oppeja käytännön työhön sinä päivänä.