Yhä useampi hankkii joululahjat viime tipassa

0
Agneta Twerin kertoo korujen olevan jokajouluinen hittituote. Kuopiolaisessa maailman pohjoisimmassa korutehtaassa käsintehtyjen Lumoava-korujen laatu on hänen mukaansa hurmannut asiakkaat.

LOIMAA Joululahjahankintojen jättäminen viimeisiin päiviin on kauppiaiden mukaan nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus.

Viime vuosina vilkkain kauppapäivä on ollut aatonaatto, ja tänä vuonna useissa liikkeissä odotetaan lauantaisen aatonkin vetävän viimeisten hankintojen hakijoita.

– Koko ajan siirtynyt myöhemmäksi ja myöhemmäksi. Usein miehet lähtevät kaupoille vasta viime hetkellä, kun muistavat että vaimollekin pitäisi ostaa jotain, kelloliike J. Mäkelän Agneta Twerin kertoo.

Myöhempään siirtyneet lahjareissut ovat myyjien mukaan monen asian summa. Asiakkaat ovat laatutietoisempia, maailmantilanteen vuoksi varovaisempia eivätkä kaipaa turhaa krääsää.

– Nykyään tehdään enemmän täsmähankintoja tarpeeseen ja haetaan kestäviä ratkaisuja eikä mitään ylenpalttista, Ribbonin Niilo Tuominen kommentoi.

– Kaupassa näkyy se, että on lunta ja jäätä, loppuviikosta joulupuvun päälleen pukeva Sportian Aleksi Lehtimäki kertoo.

Suksien ja luistimien lisäksi huolletaan myös kodinkoneita, tai sitten rikkoutuneiden tilalle haetaan uusi. Uusien hankintojen kanssa ollaan kuitenkin varovaisia, eikä kodinkonekaupassa ole viime vuosien tapaan enää yhtä selkeää hittituotetta.

– Ei mitään ylimalkaista kiirettä ole ollut. Suurin ostopaine on siirtynyt Black Fridayn yhteyteen, ja monet hankkivat joululahjat jo silloin, Gigantin Niko Huhtanen kertoo.

Myös sähkön hinnannousu ohjaa kuluttajia luonnollisesti energiatehokkaiden ratkaisujen pariin. Veikon Koneen Harri Nohteri kertoo ilmalämpöpumppuja myytävän melkein enemmän kuin asentajat ehtivät laittaa paikoilleen.

– Ihmisillä on jo nykyään kaikkea, eivätkä kaipaa mitään kaappiin pölyttymään jääviä tuotteita, Nohteri sanoo.

VipPetin Elina Vuotilan  mukaan lemmikkien lahjat ovat lisänneen suosiotaan viime vuosien aikana ja ne ovat useilla asiakkailla hankintalistojen kärjessä. Lemmikkien lahjat tekevätkin pienen piristävän poikkeuksen kestäviin ja viimeiseen asti mietittyihin ostoksiin.

– Niitä herkkuja ja leluja haetaan, mitkä näyttävät kivoilta. Jos muuten esimerkiksi koirille ostetaan pitkään kestäviä luita, niin joulupakettiin laitetaan sitten nopeita spesiaalijuttuja.