Äänitorvesta tuli Taustavoima – Jarmo Sillanpää palkittiin Urheilugaalassa

0
Jarmo Sillanpää oli yksi tämän vuoden Urheilugaalassa palkituista. Hän on toiminut loimaalaisen jääkiekon parissa jo 1980-luvulta saakka.

Loimi-Kiekon pitkäaikainen puheenjohtaja Jarmo Sillanpää palkittiin Urheilugaalassa Taustavoima-palkinnolla hänen jääkiekon eteen tekemästään työstä.

Urheilun 64 lajiliittoa sai tänä vuonna valita oman taustavoimapalkittavansa ja Suomen Jääkiekkoliitto valitsi Jarmo Sillanpään valtakunnalliseksi voittajaksi alueiden nimittämien kahdeksan ehdokkaan joukosta.

Jo kahdeksan finalistin joukkoon pääsy tuntui Jarmo Sillanpäästä vähän kuin joululahjalta, sillä hän kuuli ehdolla olemisesta jouluviikolla.

– Hyvältä tuntuu, arvostan tätä tosi korkealle, varsinkin kun jääkiekkoliitto on iso lajiliitto, Jesse Sillanpäänä useimmille tuttu loimaalainen sanoo valtakunnallisesta tunnustuksesta.

Taustavoima määritellään Urheilugaalassa jaettujen kunniakirjojen mukaan ”lajin pitkäaikaiseksi toimijaksi, jonka panos on ollut poikkeuksellisen merkittävä lajissaan ja joka on suurella lajisydämellä ollut mukana lajin pitkäaikaisessa kehittämisessä”.

– Voi kauheeta, kuinka kauan olen ollut puheenjohtaja, hän huokaa ja laskee, että kolmisenkymmentä vuotta siitä tulee.

Ensimmäisen kerran hänet valittiin seuran johtoon 1985 ja puheenjohtajana hän on ollut siitä lähtien muutamaa 2000-luvun alun vuotta lukuunottamatta. Lisäksi hän on vastannut jäähalliyhtiön toiminnasta.

Loimi-Kiekko ry, joka jo vuosia on tunnettu pelinimellä Rockets Loimaa, perustettiin 1980.

– Mutta jääkiekkoahan pelasin jo Loimaan Palloilijoiden 1978 perustamassa jääkiekkojoukkueessa, hän muistelee ja hyväksyy nauraen toimittajan ehdottaman tittelin loimaalaisen kiekon grand old manista.

Oman paikkakunnan seuran lisäksi hän on toiminut liiton luottamustehtävissä useissa valiokunnissa Länsirannikon alueella ja johtanut esimerkiksi kilpailuvaliokuntaa jo kuusi vuotta.

Jääkiekon eteen hän on puurtanut rakkaudesta lajiin ja sanoo sen vaatineen sinnikkyyttä. Alueen luottamustehtävissä on ollut hommaa ei ihan päivittäin, mutta melkein.

– Välillä on mennyt tunteisiinkin, hän myöntää.

Hän kokee tulleensa liiton sisällä jonkinlaiseksi äänitorveksi, joka muidenkin puolesta tuo julki sitä, millaista ruohonjuuritasolla on toimia.

Tahtotilana on ollut mahdollistaa mahdollisimman monen pääseminen pelaamaan ja Jarmo Sillanpää kiitteleekin, että ensi kaudelle sääntöjä väljennetään – harrastetaso erotetaan aiempaa enemmän kilpasarjoista.

– Harrastetasolla voi jatkossa pelata vaikka neljän ikäluokan pelaajia samassa joukkueessa.

Jääkiekko on lajina elänyt hyvää jaksoa jo vuosia Suomessa.

– Juuri muuten sen aikaa, minkä olen lajin parissa toiminut, Jarmo Sillanpää vitsailee.

Loimaalla on harrastajamäärissä ja seuratyöntekijöissä jääkiekossa hänen mukaansa vielä hyvä tilanne, mutta kaikkialla valtakunnassa ei näin ole – edes jääkiekossa.

– Lasten harrastaminen on hiipunut joka lajiliitossa, e-sport taitaa olla ainoa, jossa on ollut kasvua.

Syinä on ikäluokkien pieneneminen ja lisääntynyt tarjonta vapaa-ajanvieton mahdollisuuksissa.

Sekä raha.

– Faktahan on se, että lapset ja lasten vanhemmat harrastamisen kustantavat. Meillä on sentään kohtuulliset kustannukset, vaikka on yksityinen halli.

Lajin parissa työskentelemiseltä Jarmo Sillanpää kokee saaneensa paljon.

– No kavereita ja verkostoja, hän listaa heti ja kertoo yllättyneensä esimerkiksi juuri Urheilugaalassa siitä, miten moni hänet näyttää urheilupiireissä tuntevan.

Luottamustehtäviä hoitaessa pääsee tutustumaan oman ja myös muiden lajien parissa toimiviin ja lajien harrastajiin ja urheilijoihin.

– Juuri gaalassakin tutustuin minulle uuden Voimalajiliiton ihmisiin, hän sanoo ja kertoo oppineensa, että liittoon kuuluvat muun muassa tankotanssijat ja esimerkiksi otevoimakisaajat.

Meneekö elämässä yhtään päivää ilman jääkiekkoa?

– Menee, mutta kovin sitten täytyy jo yrittää, hän sanoo ja toteaa, että vaimo pitää huolen, että edes joku päivä jää kiekotta.

Oman pelaamisen hän jätti muutama vuosi sitten ja on jäillä nykyään vain curling-porukassa.

Jos hän itse saisi jakaa Taustavoima-tunnustuksen, se menisi isolle joukolle.

– Monesti sitä miettii, että kuinka niin monet meidänkin seurassa jaksavat käyttää vapaa-aikaansa ja viikonloppujaan niin paljon seuratyöhön.

Suurimmassa osassa seuroja toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin valmennusta myöden.

– Antaisin siis palkinnon kaikkien seurojen kaikille valmentajille ja toimihenkilöille.