Kelien sahaaminen ja vähälumisuus hidastavat hiihtokilometrien kertymistä

0
Mikko Pitkänen kertoo tyttärensä Petran vauhdin kasvavan niin kovaa tahtia, että jää pian itse kakkoseksi ladulla.

LOIMAAN SEUTU Vesisateet ennen joulua pilasivat Loimaan seudun hiihtoladut monin paikoin. Vaikka pian uutta lunta satoikin paikoin reilusti, oli latupohjille aiheutunut suurta vahinkoa. Latujen kunnostajat toivovatkin runsaasti lunta ja pakkaspäiviä, jotta hiihtäjien harrastusolosuhteet olisivat optimaaliset.

– Meillä kaikki latureitit ovat ajettuina ja ihan ok kunnossa. Vesisadetta seurannut reilumpi lumisade pelasti tilanteen laduilla, Harjureitin latuja hoitava Juhani Moisio kommentoi.

Hiihtäjät ovat käyneet Harjureitillä aktiivisesti, ja Moision mukaan ensimmäisinä ajettavat ladut ovat kovassa käytössä aina heti valmistumisen jälkeen. Koko verkoston ajaminen vie noin kuusi tuntia, ja latukoneet käynnistyvät aina lumisateen lakattua.

Harjureitillä hiihtäjiä palvelee myös loppiaisena Vampulan ulkoilumajalle auennut Pirjon latukahvio, joka on auki viikonloppuisin sekä hiihtolomaviikolla.

Loimaan kaupungin liikuntapaikkamestarin Jukka Pellin mukaan vapaalla hiihtotavalla pääsee hiihtämään kaikilla reiteillä, mutta perinteistä hieman heikommin.

– Osa laduista on hyviä ja osa huonoja.

Pelli tarkentaa, että Alastarolla ja Eteläisellä ladut ovat hyvät. Kertunmäellä on hyvin vähän lunta, eikä paikoin perinteisen latu-uraa ole saatu ajettua lainkaan. Juvalla on paljon jäisiä kohtia, joten varsinkin vaativat mäet vaativat hiihtäjältä varovaisuutta.

Kaukaloiden jäätilanteen Pelli mainitsee hyväksi. Hirvikosken kaukalon luistelukelvoton jää aiheutti palauteryöpyn, ja jää jouduttiinkin tekemään uudelleen täysin alusta.

– Hirvikoskella tapahtui erittäin paha hoidollinen virhe. Ongelmat on nyt korjattu ja luistelemaan pääsee.

Ypäjällä ladut ovat liikunnanohjaaja Juhamatti Jokisen mukaan loistavassa kunnossa. Ladut on saatu ajettua viiveettä aina lumisateen jälkeen, ja hiihtäjien määrä on ollut ilahduttavalla tasolla.

– Kelien sahaaminen on tietenkin iso haaste. Kun ladut ja latupohjat on tehty ja sitten tuleekin vettä, niin kyllähän se haasteensa siihen antaa. Nyt on luvattu taas, että kelit heittäisivät päälaelleen, joten saa nähdä sitten.

– Iso kiitos kuuluu kentänhoitaja Kari Vahaniitylle. Kahdeksan aikaan ovat ensimmäiset hiihtäjät ja luistelijat liikkeellä ja olosuhteet aina kunnossa. Ei siitä hommasta oikein paremmin voi suoriutua.

Hiihtäjät voivat seurata viimeisimpiä tietoja latujen kunnosta Facebookin Loimaan Lehden Hiihto-Niilot ja -Nellit -ryhmästä, jota latujen kunnostajat sekä aktiiviset käyttäjät päivittävät ahkerasti.

Kuntien sivuilta löytyy myös linkkejä latukarttoihin, joista löytyy latujen sijainnit sekä reaaliaikainen kunnossapidon seuranta. Harjureitin sivuilta löytyy myös linkki moottoriradan kohdalla sijaitsevaan latukameraan, joka näyttää 20 minuutin välein päivittyvää kuvaa ladun kunnosta.

Hiihtäjiä laduilla näkee vauvasta vaariin. Osan hiihtokausi alkoi loppiaisena, osan sukset odottavat vielä ensivoitelua ja monella takana on jo satoja kilometrejä. Mikko Pitkänen kertoi hiihtokautensa olevan vasta alkukuopissa. Sukset olivat jaloissa toista kertaa, kun Pitkänen tyttärensä Petran kanssa vietti loppiaista Harjureitillä.

– Kilometrejä tulee harrastelijamaisesti pikkuhiljaa enemmän ja enemmän. Alalenkillä oli oikein hyvät ladut, mutta tuolla Porsaanharjulla mielestäni aika huonot. Ei ole vaan tarpeeksi lunta vielä.

Pekka ja Paula Heikoselle loppiaisen lenkki oli hiihtokauden ensimmäinen. Latujen kunto oli heidän mielestään yllättävän hyvä, eikä metsänpohjaa ollut perinteisen urilla näkyvissä.

– Pahemmat mäet eivät enää oikein kiinnosta, Harjureitin tasaisista maastoista nauttiva Paula Heikonen nauroi.

Salolaiselle Kari Niinistölle perheen kanssa vierailu Harjureitillä oli ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, mutta ei tule jäämään viimeiseksi. Salon hiihtolatujen hän kertoo olevan erittäin heikossa kunnossa, ja kolmen tunnin hiihtolenkki sai aluksi epäilyttäneen ajomatkan tuntumaan kannattavalta.

– Hiihtokilometrejä tulee vuosittain noin 1 500, joista Ylläksellä valtaosa ja Salossa loput. Nyt kun vesi vei ladut, niin vaimo houkutteli lähtemään tänne.