KOLUMNI Ei ole perhettä karvoihin katsominen

0
Arkistokuva: LL/Hannele Temonen

Seuraan sosiaalisessa mediassa Otto von Bismarkin, Tyynen ja Eskon tekemisiä. Aiemmin seurattaviin lukeutuivat Kyösti ja Hilppa, mutta heitä ei enää ole. Suru-uutiset saapuivat yksi kerrallaan. Ensin sateenkaarisillalle lähti Kyösti, myöhemmin toverinsa Hilppa. Koirakaksikon poismeno sai minut surulliseksi, mutta en sentään tirauttanut kyyneliä.
Ihmiset tykkäävät paitsi kertoa myös kuulla lemmikkien edesottamuksista. Loimaan Lehdessäkin ilmestyy Eläinystävämme-juttusarja, jossa on saatu lukea muun muassa Joulupukin Apurista ja Pökö-kanista.
”Meidän pojat” eli Paavo ja Pekka muistuttavat Luottomies-sketsisarjan Tommia ja Juhista. Toinen on hiukan hyväuskoinen hönö, toinen kerkeäväinen sekä hyvä vetämään tahallisesti ja tahattomasti luottokamuaan nenästä.
Paavo, yltiöystävällinen hönömme ja joka paikkaan seuraava apulaisseriffimme, on oikea koko kylän Paavo. Lenkillä vastaan tulevat ihmiset tervehtivät ensin Paavoa ja sen jälkeen narun toisessa päässä olevaa. Paavolla on myös harrastus. Hän kerää kiekkoja. Kokoelmissa on jo satoja pelivälineitä, joita villakoira vimmaisesti kaivaa lumikinoksista jääkiekkokaukalon takaa.
Pekka-kissan harrastukset ovat lajityypillisempiä. Silti Pekkaakin tulee inhimillistettyä. On paljon luontevampaa puhua Pekasta ”hänenä” kuin se-muodossa. Ja onhan hän taitavakin! Pekka osaa käskystä istua ja heiluttaa tassujaan ilmassa. Vielä muutama vuosikymmen sitten kissan arvostetuin taito oli hiirestyskyky.
Perheenjäsenistä kysyttäessä moni kertoo kaksijalkaisten lisäksi perheeseensä lukeutuvan lemmikit. Perhekäsityksen laajentuminen näkyy myös työpaikoilla.
Lapsen äkillisen sairastumisen vuoksi työntekijällä on oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen. Ylen haastatteleman (11.9.2022) Ammattiliittojen keskusjärjestön lakimiehen Anu-Tuija Lehdon mukaan työsopimuslain pykälä voi koskea myös lemmikin sairastumista. Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälä sen sijaan näkee, ettei lemmikki ole juridisesti perheenjäsen.
Iltalehti puolestaan selvitti (18.1.2019), voiko työntekijä saada palkatonta vapaata tai sairauslomaa lemmikin kuoleman vuoksi. Työoikeuden professori Seppo Koskinen painottaa tilanteissa työnantajan ja sairausloman kirjoittavan lääkärin harkintaa.
Käsitys perheestä on laajentunut samaan tahtiin kuin ihmisten muukin arvopohja. Syksyllä uudistuneet perhevapaat esimerkiksi mahdollistavat vanhempainrahojen jyvittämisen kelle tahansa lapsen hoitoon osallistuvalle ja lapsen arjessa mukana olevalle henkilölle. Tällaista henkilöä, joka ei ole lapsen juridinen vanhempi, kutsutaan sosiaaliseksi vanhemmaksi.
Lainsäätäjä ei vielä ole ryhtynyt rinnastamaan eläimiä ihmislapsiin, mutta ehkä sekin päivä koittaa. Lemmikissä ja lapsessa on monta yhtäläisyyttä: kumpikin on huolenpitoa edellyttävä kuluerä, mutta positiivinen sellainen. Toisaalta epävarma tulevaisuus on saanut monet lykkäämään lapsihaaveita, mutta lemmikeitä otetaan kiihtyvään tahtiin. Lemmikin omistaminen voi tuoda turvaa ja kokemuksen vuorovaikutuksesta etenkin yksin asuvalle, siis joka viidennelle suomalaiselle.

Katriina Reijonen
katriina@krviestinta.fi

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän