KOLUMNI Koira on ihmisen kukkaron paras ystävä

0
Arkistokuva: LL/lukijoilta/Hannele Temonen

Kaikenlaiset lemmikkieläimet ovat hyvin suosittuja nykypäivänä. Ihmisillä on milloin koiria, milloin kissoja – joillakin on eksoottisempia eläimiä, joku taas haluaa hevosia tai lampaita. Eläimiä markkinoidaan ihmisen parhaina ystävinä, hyvinvoinnin parantajina ja elämänkumppaneina. Sitähän ne varmasti ovatkin, mutta monilta tuntuu unohtuvan mainita se pikkuseikka, että uuden perheenjäsenen mukana taloon saapuu myös pohjaton kuilu, jota Kankkulan kaivoksi myös kutsutaan – se paikka, jonne kaikki rahasi hukutat ennemmin tai myöhemmin.

Kun koiranpentu saapuu taloon, uudet perheenjäsenet katselevat sitä vaaleanpunaisten lasien läpi – eikä ihme! Pienen koiranpennun silmät ovat maailman kaunein asia. On hauskaa katsella, kun se temmeltää menemään ulkona ja juoksee lempilelunsa perässä. On mukavaa, kun koiranpennun pienet naskalihampaat iskeytyvät uuden divaanisohvan kylkeen.

Koiranpentu voi kuitenkin onnistua loukkaantumaan juuri silloin, kun lääkäriin on pitkä matka tai kun kello on kolme aamuyöllä. Muutkin eläimet sairastuvat, ja yleensä juuri sellaisena hetkenä, kun eläinlääkärin paikalle saapuminen tai eläinlääkäriin pääseminen ovat erityisen hankalia järjestää. Erityisesti tuotantoeläimet ja hevoset ovat alttiita sairastumaan juuri pahimmalla hetkellä – lauantai-ilta, viikonloppuyö, jouluaatto, lumimyrskyn tukkimia teitä ei ole vielä aurattu tai eläinlääkärillä on toinen akuutti työkeikka juuri meneillään, ja hänen saapumisensa tulisi kestämään pitkään. Ihannetapauksessa hän kuitenkin pääsee paikalle ajoissa. Hatunnostomme siis eläinlääkäreille, jotka pitelevät jopa elämänlankoja käsissään.

Eläinlääkärikulut eivät suinkaan ole ainoita, jotka vierailevat kukkarossasi säännöllisesti. Koiranpentusi tarvitsee varmasti oman pedin, hienon nahkaisen hihnan, maistuvia herkkuja koulutusta varten ja turkin siistimisvälineet. Ja tietysti pentukurssikin on ihan tarpeellinen. Joskus koirasi tarvitsee jopa oman koiran, ja sitten se onkin menoa.

Hevosista juoksevia kuluja tulee paljon. Niiden lisäksi tietysti satula, joka ei varmasti sovi enää vuoden päästä. Ja yleensä, jos valikoimista löytyy hevosesi selkään sopiva satula, sen hintalappu hipoo pilviä. Ulkoloimet hajoavat, jalkasuojat hajoavat, hevonen hajoaa – se se on kallista lystiä. Jos saat 50 euroa, saat sen varmasti käytettyä eläimeesi. Jos saat 500 euroa, sekin aivan varmasti uppoaa vaikka uusiin eläintarvikkeisiin.

Rahamäärästä huolimatta Meikäläisen Matti vierailee lemmikinomistajan kukkarossa useammin kuin tarvitsisi. Jos kuitenkin listaa hyvät ja huonot puolet, kun perheeseen kuuluu karvaisia nelijalkaisia, on tuo kuitenkin sen arvoista. Ehkä stressitasosi nousevat turhan ylös, mutta ainakin joku on iloisena vastassa aina aamulla häntäänsä heiluttaen ja odottaa, että täytät ruokakupin sillä samalla ruualla, jota tämä ystävä syö 365 päivää vuodessa.

Enni Lahti