Kunta lunastaa viimeisetkin Pertunmäen katualueet Ypäjällä

0

YPÄJÄN kunta aikoo lunastaa kaavateiden katualueita keskustassa, Pertunmäen alueella.
Tekninen johtaja Jouko Käkönen kertoo, että kyse on vanhoista yksityisteistä, joiden katualueista iso osa kuuluu jo nykyään kunnalle.
Hän perustelee lunastuksia sillä, että kunnan on helpompi lähteä tulevaisuudessa toteuttamaan esimerkiksi teiden kunnostuksia, kun katualueet ovat kunnan omistuksessa.
– Esimerkiksi Soinintielle, jonka päällyste on rikkonainen, on toivottu korjausta.
Se kuinka paljon kunta tulee yksityisiltä lunastamaan katualueita, on tiekohtaista ja riippuu Käkösen mukaan asemakaavasta, johon katualue on määritelty.
Käkönen kertoo, että alueen ensimmäinen rakennuskaava on vuodelta 1968 ja sen jälkeen on tehty monia kaavamuutoksia. Hänen mukaansa lunastustoimitukset ovat nyt mahdollisia, kun asemakaavaa on päivitetty viimeksi vuonna 2019.

Lunastustoimituksen käytännön järjestelyjä hoitaa Maanmittauslaitos. Toimitusta koskeva aloituskokous pidetään tämän viikon keskiviikkona kunnantalossa.
Toimituksessa määritellään muun muassa lunastusalueet ja korvaukset alueista, jotka kunta lunastaa. Käkönen sanoo, ettei lunastettaville alueille sisälly rakennuksia, lähinnä joitain yksityisten istutuksia.
Lunastusprosessi pyritään viemään maaliin tämän vuoden aikana.