Lauri Viinikkalasta Saran uusi museonjohtaja

0

LOIMAA Suomen Maatalousmuseosäätiön hallitus on valinnut filosofian tohtori Lauri Viinikkalan museosäätiön toimitusjohtajaksi ja Sarka-museon johtajaksi.
Nykyisin Viinikkala toimii Liedon Vanhalinna -säätiön toiminnanjohtajana ja säätiön ylläpitämän Vanhalinnan museon johtajana.
Viinikkala on työurallaan toiminut erilaisissa tehtävissä museoalalla Turun museokeskuksella sekä monissa varsinaissuomalaisissa paikallismuseoissa, muun muassa Kurkijoki-museossa Loimaalla. Hän on toiminut myös tutkijana ja yliopisto-opettajana Turun yliopistossa.
Viinikkalalla on perheensä maa- ja metsätalousyhtymän osakkaana käytännön yhteys maatalouteen ja maaseutuun.
– On hienoa tulla tehtävään, jossa yhdistyvät suurimmat intohimojeni kohteet: menneisyys ja sen esittäminen erilaisille yleisöille, maatalouden historia sekä uusimman teknologian hyödyntämismahdollisuuksien toteuttaminen, hän summaa Saran tiedotteessa.
Viinikkala kuvailee Sarkaa unelmatyöpaikaksi.
– Pääsen kehittämään valtakunnallista vastuumuseota hyvin osaavan henkilökunnan kanssa. Yhdessä kerromme suomalalaisen ruuantuotannon tarinoita menneisyydestä tulevaisuuteen entistäkin kiinnostavammin.

Viinikkala väitteli Turun yliopiston Suomen historian oppiaineesta vuonna 2019 aiheenaan yhdistetyn todellisuuden hyödyntäminen menneisyyden esittämisessä museoissa ja kulttuurimatkailussa. Väitöskirjatyön yhteydessä Viinikkala toimi yhteistyössä useiden museoiden sekä matkailu-, markkinointi- ja teknologia-alan yritysten kanssa. Hän on ollut myös perustamassa virtuaali- ja lisättyyn todellisuuteen erikoistunutta CTRL Reality -yritystä.
Suomen maatalousmuseosäätiön hallituksen puheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä sanoo, että Sarka saa Viinikkalasta aktiivisen moniosaajan, joka pystyy tuomaan uusia ja kiinnostavia näkökulmia sekä kertomisen tapoja Suomen maatalouden historiaan, nykypäivään sekä tulevaisuuden haasteisiin.
– Viinikkalan akateeminen tausta ja käytännön osaaminen ovat vakuuttava yhdistelmä. Yhteydet Turun yliopistoon, museoalan kokemus, digialan yrittäjyys ja käytännön yhteys maatalouteen luovat hänelle hyvät edellytykset museon johtamiseen.