Loimaaltakin viedään kamiinoita Ukrainaan

0
Dinoliftin Kurittulan tehtaalla työharjoittelussa oleva Aaro Pärssinen heftasi eli sillotti kamiinoita kasaan. Kamiinat etenevät vielä hitsattaviksi robotille, sillä niissä on sen verran runsaasti saumakohtia. Pärssinen opiskelee Novidassa kone- ja tuotantotekniikkaa.

LOIMAA Henkilönostimia valmistava Dinolift oy toimittaa lähes 50 kappaletta kamiinoita Ukrainan kriisialueille. Lahjoituksen toteutukseen ja valmistukseen osallistuu myös yrityksen alihankkijoita ja Novidan ammattiopiston opiskelijoita.
Hankintapäällikkö Markus Värjönen kertoo Dinoliftin saaneen idean Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa loppuvuodesta kehitetystä niin sanotusta LUT-kamiinasta, joka soveltuu lämmitykseen ja ruuanlaittoon. Dinoliftillä toteutusta lähti ideoimaan toimitusketjupäällikkö Ari Kaapola.
Kamiinoita valmistetaan yliopiston piirustusten pohjalta muuallakin Suomessa. Viime vuoden lopulla yliopiston julkaisemassa verkkopäivityksessä kerrottiin, että kamiinoiden lopullisen määrän odotetaan nousevan useisiin satoihin, koska talkoisiin on ilmoittautunut lukuisia kamiinoiden valmistuksesta kiinnostuneita yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityisiä henkilöitä.
Dinoliftin ja sen kumppaneiden valmistamat kamiinat lähtevät kohti Ukrainaa mahdollisesti ensi viikolla. Värjönen kertoo Dinoliftin hoitavan kamiinoiden rahdin Loimaalta Puolaan, josta ukrainalaisten auttamiseen keskittynyt Omri ry hoitaa kamiinoiden jakelun eteenpäin Ukrainaan.
Värjösen mukaan Dinolift lähti mukaan kamiinoiden valmistamiseen, sillä yhtiö haluaa olla mukana auttamassa ukrainalaisia, jotka ovat joutuneet Venäjän laajamittaisen hyökkäyksen kohteeksi. Hän peilaa auttamisen halua myös Suomen omaan historiaan.

Dinoliftin hitsauksen menetelmäkehittäjä Pasi Laakso perustelee kamiinalahjoitusta Ukrainaan halulla auttaa. – Meille tämä on helppo homma tehdä tällaisia kamiinoita.

Kamiinat valmistetaan yliopiston verkkosivuilta löytyvien piirustusten avulla.
Värjönen sanoo Dinoliftin alihankkijoiden leikanneen ja särmänneen kamiinoiden teräsosat. Kamiinoiden hitsaus ja kokoonpano tehdään pitkälle Dinoliftin tehtaalla.
Novidan opiskelijat kokoavat ja hitsaavat kymmenen kamiinaa Novidan omissa tiloissa. Hitsaukseen osallistuu kymmenkunta kone- ja tuotantotekniikan levy- ja hitsauspuoleen opiskelijaa.
Novida lähti mukaan Värjösen kysyttyä heitä.
– Olemme mielellämme mukana auttamassa, kone ja tuotantotekniikan lehtori Jorma Mörsky kertoo ja sanoo kamiinoiden valmistamisen olevan samalla hyvää harjoitusta opiskelijoille.
– Pääsee tekemään oikeita hommia.