KOLUMNI On se niin väärin

0
Arkistokuva: SSS/Santeri Iltanen

Jos joku meistä tavan talliaisista saisi eläkettä kuukaudessa 60 000 euroa ja siitä jäisi käteen verojen jälkeen 26 000 euroa, tuskin kukaan valittaisi. Toki veroprosentti on huima, mutta edelleen rahaa olisi rutkasti, paljon enemmän kuin moni tienaa koko vuodessa.

Noh, vuorineuvoksilla asia on toisin. Ilta-Sanomien haastattelussa (18.1.) vuorineuvos Lasse Kurkilahti avaa näkemystään huipputuloisen eläkeläisen verotuksesta. Se kun kohtelee heitä hänen mielestään epätasa-arvoisesti. Ei nimittäin riitä, että verottaja nappaa eläkkeestä puolet itselleen, vaan siihen päälle on säädetty 5,85 prosentin lisävero. Eikä sekään vielä riitä, sillä hyvätuloiset eläkeläiset maksavat lisäksi kahden prosentin solidaarisuusveroa.

On se niin väärin, jos vuorineuvokselta kysyy. Jopa niin väärin, että vielä jokin aika sitten Kurkilahti asui mieluummin Portugalissa kuin koti-Suomessa. Siellä nimittäin sai elellä rauhassa verokarhun ahneiden käpälien ulottumattomissa. Nyt sekin mahdollisuus on tukittu, ja veroja joutuu maksamaan yhtä paljon kuin kotimaassa. Se vasta väärin onkin.

Vuorineuvoksen yllättävä avaus tuskin kerää kovinkaan monen sympatioita. Vaikka hänen eläketulojaan verotetaankin erittäin kovalla kädellä, Masa Meikäläinen tuskin ajattelee sen olevan epäoikeudenmukaista. Pystyyhän hän edelleen elämään varsin leveästi. Kauppaan ei tarvitse mennä iltayhdeksän jälkeen sen vuoksi, että löytäisi halvempia, punalappuisia elintarvikkeita. Apteekissa hänen ei tarvitse neuvotella farmaseutin kanssa siitä, minkä lääkkeen voisi jättää pois, koska eläke ei riitä kaikkiin. Hänen ei myöskään tarvitse vääntää patteria pienemmälle säästääkseen sähköä, sillä 26 000 euron kuukausinettoeläkkeellä maksaa kyllä kalleimmankin pörssisähköhuipun.

Vanha sanonta siitä, että raha ei tee onnelliseksi, pitää joissakin tapauksissa edelleen paikkansa. Pikemminkin liika määrä saattaa sokaista ja pahimmassa tapauksessa katkeroittaa. Myös suhteellisuudentaju heikkenee ja kiitollisuus siitä, mitä on… Ehkä sitä ei ole koskaan ollutkaan.

Molemmat ylimääräiset ja väliaikaiseksi tarkoitetut verot suureläkettä nauttiville ovat Ilta-Sanomien artikkelin mukaan säädetty Jyrki Kataisen (kok.) hallituskaudella. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) perustelut kuuluivat vuonna 2012, että veroja kerätään niiltä, joiden maksukyky on korkealla.

Se jos mikä on oikeudenmukaista.

Sari Holappa