PÄÄKIRJOITUS Aina pitää olla varuillaan

0

Loimaan seudun peurakantaa on harvennettu tehometsästyksessä jo muutaman vuoden ajan. Kaatomäärät ovat yksistään Loimaan riistanhoitoyhdistyksen alueella olleet hurjimpana vuonna 2020 yli parintuhannen eläimen luokkaa.

Peurojen määrä näyttääkin oikeasti vähentyneen. Sen voi päätellä myös poliisin tilastoista: kolareiden määrä näyttää laskusuuntaa Loimaan seudulla jo neljättä vuotta peräkkäin (s. 5).

Kolareita aiheuttaa luonnollisesti tiheä peurakanta, mutta myös ajotapamme.

Liikenteessä pitää aina olla varuillaan, mutta erityisesti pimeällä – Liikenneturvan mukaan seitsemän kymmenestä hirvieläinonnettomuudesta ajetaan hämärällä tai pimeällä. Eniten peurakolareita sattuikin viime vuonna Loimaan seudulla marraskuussa, jolloin kolaroitiin melkein viisi kertaa päivässä.

Ajonopeus tulisi sovittaa kelin ja vuorokaudenajan mukaan ja teiden reunoja tulisi tarkkailla aina.

Omasta kolaristaan riista-aidatulla alueella Loimaan Lehdelle kertonut mies toivoo, että riista-aitoja parannettaisiin vielä miettimällä uudelleen niiden päiden rakentamisen tapaa (s. 5). Hänen kertomuksensa on hyvä muistutus siitä, että vaikka peurakolareita on totuttu pitämään melko harmittomina, lähes pelkkinä peltikolareina, eivät nekään vaarattomia ole. KU