PÄÄKIRJOITUS Vaikka kuu taivaalta

0
LL arkisto, kuva: Matti Helin

Viime kuntavaalit ja aluevaalit käytiin koronan varjossa, toivottavasti kevään eduskuntavaaleissa ehdokkaita päästään kohtaamaan taas ihan silmästä silmään. Kohtaamiset ovat myös arvokkaita tilaisuuksia kertoa paikallisista asioista ja näkemyksistä ehdokkaille.

Me paikallisessa mediassa otamme jokaiset vaalit vakavasti. Mietimme, miten vaaleja voisimme käsitellä niin, että kiinnostus demokratian mahdollistamaan osallistumiseen viriäisi ja myös keskustelua syntyisi.

Jokaiset vaalit ovat toimituksissa kuukausien prosessi: vaaleihin liittyvien juttujen aiheet suunnitellaan, jutut tehdään ja vaalitulokset käsitellään. Vaalikoneen kysymyksiä on esimerkiksi mietitty jo syksyllä (s. 7) – evästyksenä oli, että ”kannattaa kysyä asioista, joihin kansanedustajilla on vaikutusmahdollisuuksia”.

Loimaan Lehden Kirjoittajavieras-kolumnissa ( LL 14.1.) pohdittiin lauantaina keinoja tarkistaa poliitikkojen sanomisia ja politiikan faktoja. Tarkistus nähtiin ainakin ajoittain hyvin tarpeelliseksi.

On ymmärrettävää, että joskus itse kukin muistaa jonkun asian väärin tai epätarkasti, ihmisiähän tässä vain ollaan. Tahalliselle totuuden taivuttelulle onkin sitten ihan oma sanansa.

Luvata voi vaikka kuun taivaalta, mutta se ei ole eduskunnan käsissä.