Uuden sukupolven lämmönvaihdin on sijoitus tulevaisuuteen

0
Asunto oy Loimaan Kauppakulman hallituksen puheenjohtaja Esko Mattila sanoo vanhan lämmönvaihtimen olleen 1980-luvun lopulta. Loimaan Kaukolämpö oy:n toimitusjohtaja Tero Tähtinen kehuu uuden matalalämpöisen vaihtimen olevan sijoitus tulevaisuuteen, mikä säästää käyttö- ja huoltokuluissa.

LOIMAA/TURUNTIE Asunto oy Loimaan Kauppakulman hallituksen puheenjohtaja Esko Mattila sanoo, että taloyhtiössä oli mietitty jo jonkin aikaa 1980-luvulla asennetun lämmönvaihtimen uusimista. Tarjouksia oli pyydetty ensimmäistä kertaa jo pari vuotta sitten.

– Vanha oli tiensä päässä, ja se alkoi olla riskialtis. Myös huoltomiehet valittivat, ettei sitä saanut enää säädettyä, hän kertaa.

Kun asiaa käsiteltiin taloyhtiön kokouksessa, päätös syntyi lähes ilman soraääniä. Etenkin, kun tarjolla oli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran avustus siirryttäessä matalalämpöiseen lämmönvaihtojärjestelmään. Avustuksen suuruus on kerrostaloyhtiöille 4 000 euroa. Lisäksi toimenpiteen yhteydessä tehtävään järjestelmän säätöön ja tasapainotukseen saa erikseen 2 000 euron avustuksen.  

– Meille riitti pelkkä lämmönvaihtimen uusiminen. Kun saimme siihen vielä Aran avustuksen, siitä ei tullut kovin paljoa asuntoa kohden, Mattila sanoo.

Uuden sukupolven lämmönvaihdin on Loimaan Kaukolämpö oy:n toimitusjohtajan Tero Tähtisen mukaan sijoitus tulevaisuuteen, sillä siinä on valmiudet myös esimerkiksi aurinkoenergialle.

– Vaikka emme tiedä vielä, millä energiaa tuotetaan jatkossa, Kauppakulman lämmönvaihtimessa on nyt tekniikka olemassa, olipa se sitten, mikä tahansa, Tähtinen kehuu.

Säästöä taas syntyy esimerkiksi käyttökuluissa, kun uuden vaihtimen myötä taloyhtiön energiankulutusta saadaan laskettua.

– Meillä on käytössä Kaiku-palvelu, jolla pystymme seuraamaan asuntojen lämpötiloja ja esimerkiksi kosteusprosentteja etänä. Jos vaikka vessanpönttö vuotaa, järjestelmä hälyttää poikkeavasta kulutuksesta.

Etäjärjestelmä säästää myös huoltokuluja, kun huoltomiehen ei tarvitse käydä paikan päällä enää niin usein.

– Käytännössä riittää, kun hän käy silloin tällöin katsomassa, ettei esimerkiksi jokin putki vuoda.

Lämmönvaihtimen tekninen käyttöikä on 20–25 vuotta. Tähtisen mukaan yli puolet Loimaan kaukolämmön piirissä olevista kerrostaloissa olevista lämmönvaihtimista on vaihtokunnossa. Siirtyminen matalalämpöisiin vaihtimiin takaa sen, että kaukolämpö on edullista Loimaalla jatkossakin. Mistään suuresta operaatiosta siinä ei ole kyse, sillä homma hoituu päivässä.

– Vaikka patteritkin jouduttaisiin säätämään, silti siinä ei päivää kauempaa mene, Tähtinen vakuuttaa ja sanoo, että asukkaille työ näkyy lähinnä lämpimän veden puutteena muutaman tunnin ajan.