Vuosikatsaus 2022 – poimintoja Loimaan seudun tapahtumista

0
Toiseksi The Voice of Finlandissa sijoittunut, hirvikoskelainen Paavo Laapotti keräsi loimaalaisia ruudun ääreen jännittämään.

LOIMAAN SEUTU Vuosi 2022 alkoi – koronalla. Loimaan Lehti uutisoi markkinoille saatujen kotitestien olleen heti mieletön myyntihitti. Kysyntä tyhjensi kauppojen hyllyt alkuun ei ooksi. Kuluttajia kuitenkin muistutettiin, että kotitestin tulos ei ole aina varma ja positiivinenkin testi kehotettiin vielä varmistamaan terveydenhuollossa. Joukkorokotuksia järjestettiin muun muassa Hirvihovissa.
Kaikkien aikojen ensimmäisissä aluevaaleissa saatiin Loimaalta Varsinais-Suomen aluevaltuustoon viisi edustajaa ja Oripäästäkin yksi. Loimaalla ja Ypäjällä äänioikeuttaan käytti vain alle puolet äänioikeutetuista, oripääläisiä asia kiinnosti sentään 54,3-prosenttisesti. Ypäjältä ei kantahämäläispäättäjäksi yltänyt yhtään ehdokasta.

Helmikuu Vieläkö joku muistaa, pääsikö helmikuussa hiihtämään? Kyllä pääsi ja hyvin! Suosiotaan lisännyt suksihitti olivat karvapohjasukset, joilla sai pitoa menoon. Hiihto oli muutoinkin suuressa suosiossa, varsinkin kun voitiin uutisoida seudun latujen olevan huippukunnossa.
Penkkarit saatiin vietettyä, ja abiajot kurvailtiin huikaisevan kauniina aurinkoisena päivänä. Opintojen luonnetta viestitettiin muun muassa lohkaisemalla lakanassa opettajan kultainen neuvo: ”jos ei niinku jaksa, niin koettakaa vaan jaksaa”.
Lastentalo hävisi maisemasta.
Ja sitten: helmikuun 24. päivä saatiin karu uutinen Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Se alkoi heijastua huolina Loimaan seudullekin, siksi maininta.

Maaliskuun kuluessa puhuttiinkin jo kotivarannosta, joditableteista, paristoradioista ja muista huolenhälventäjistä, joilla kansalaisia kehotettiin varautumaan konfliktin mahdollisiin seurauksiin ja turvaamaan arkeaan.
Ukrainalaisia saapui seudulle turvaan, ja heidät otettiin avosylin vastaan. Tulokkaiden hyväksi polkaistiin nopeasti pystyyn avustuskeräyksiä.
Yrityselämän puolelta uutisoitiin Pemamekin aikovan laajentaa, ja viihteen puolella jännitettiin The Voice of Finland -kilpailussa laulaneen Paavo Laapotin puolesta.

Huhtikuu Loimaan seurakunta linjasi myönteisesti, että samaa sukupuolta olevia voidaan vihkiä Loimaan kirkoissa. Linjauksen katsottiin kohtelevan seurakunnan jäseniä tasapuolisesti.
Hoitajat aktivoituivat työtaistelutoimiin myös Loimaan seudulla ja lähtivät puolustamaan vaatimuksiaan suurella joukolla Turkuun.
Nuoret loistivat, kun Wanhat tanssittiin Loimaalla. Kun koulu ei suosittuja tansseja järjestänyt, pisti joukko nuoria huoltajineen itse tuulemaan, ja poloneesi avasi tapahtuman Loimaan liikuntahallissa juhlavissa tunnelmissa niin kuin ennenkin.
Pitkin vuotta uutisoitiin, miten on voitu jälleen koronan jälkeen järjestää paljon muutakin tauolla ollutta rajoitusten höllennyttyä. Kuntoliikkujia riemastutti muun muassa Savihölkän paluu tauon jälkeen.

Toukokuu Paavo Laapotin rauta oli kuumaa hopeatilan arvoisesti. Mahtavaa!
Toukokuussa uutisoitiin Alastaron moottoriradan vaihtavan omistajaa. Puikkoihin hyppäsi liikemies Markku Tuomaalan perhe. Tuomaala tunnetaan paitsi tavarataloketju Puuilosta, myös kiinnostuksestaan moottoriurheiluun.
Ypäjällä muistettiin Ypäjältä kotoisin olevaa hiihtosuunnistaja Salla Koskelaa, joka lopetti menestyksekkään uransa. Hän saavutti urallaan MM- ja EM-kultaa viestissä sekä useita henkilökohtaisia arvomitaleita.
Loimaan Vedelle rakennettiin uusia toimitiloja, joiden ansiosta toiminnot voitiin koota samaan paikkaan Juvan alueelle. Visuaalisesti kunnianhimoinen tyyli erottui edukseen.

Kesäkuu alkoi viileähkönä mutta hemmotteli loppukuusta helteillä, jolloin taatusti jo tarkeni. Uimavedet lämpenivät sitä myöten niin, että lomalle jo ehtineet kansoittivat rantoja muun muassa Melliläjärvellä. Helteet jatkuivat kuunvaihteen yli heinäkuulle.
Ennen kuin energiakriisistä oli varsinaisesti tietoakaan, uutisoitiin kesäkuussa, että Loimaan kaupunki on varannut 170 hehtaarin alueen energiayhtiö Ilmattarelle aurinkosähköpuiston suunnittelemiseksi Korven kylään. Toteutuessaan hanke voisi tuottaa energiaa jopa 130 gigawattituntia vuodessa.

Heinäkuu Yleensä peuroista puhutaan syksyn kolariuutisissa ja -tilastoissa, mutta nyt tehtiin havaintoja eläinten etsiytymisestä taajamiin. Havaintoja tuli eri puolilta Loimaata, ja Hirvikosken kävelyteillä asfalttiin tykästynyt parivaljakko tallentui kuviinkin keskellä asutusta.
Loimaan Palloilijat juhli! Kansallispeli täytti 100 ja loimaalaisen pesäpallon pitkän linja toimija LP 90 vuotta. LP pelasi juhlan kunniaksi kaksi kotiottelua Ahvenanmaalla. Seura teki historiaa viemällä lajin ensimmäiset viralliset sarjaottelut Ahvenanmaalle. Tositoimiin pääsivät niin miehet kuin naiset, ja molemmat joukkueet ottivat voiton juhlapeleissään.
Ypäjällä vuorostaan kunnioitettiin 120 vuotta täyttävää kirkkoa maalaamalla se juhlan kunniaksi. Valkoisen puukirkon laudoitus kirkastui silmissä, ja niin 120 vuotta adventtina täyttänyt kirkko ja 130 vuotta täyttänyt seurakunta saivat juhlalle näkyvästi uudet puitteet.
Helle kutisti mansikoiden kokoa, mutta maku oli sitten sitäkin hurmaavampi.
Kuissi Rock kohensi livemusiikin ystävien fiiliksiä. Musiikillisia elämyksiä, muun muassa Viikatteen antia, kokoontui kuulemaan parituhatpäinen yleisö.

Elokuu Milloin bongataan ensimmäiset puimurit Saviseudun viljapelloilla, on jokavuotinen arvailun ja analyysin kohde. Loimaan Lehden uutisoinnin mukaan ensimmäiset viljanpuinnit uutisoitiin elokuun ensimmäisen ja toisen viikon taitteessa ja pääsadon odotettiin kypsyvän siitä noin puolentoista viikon kuluttua.
Ei kai elokuuta voi ohittaa mainitsematta Loimaan Rompepäivää. Rompe sai sanana arvoisensa kaiun, kun joku paikalla poikennut pohti, miten suuri ero voi sanojen antamalla vaikutelmalla olla. Rompe on ihan eri asia kuin roina!
Ja taas rokotettiin, koronaa vastaan. Omikron-muunnos sai koronaluvut nousuun ja rokotusten kysyntä kasvoi. Jopa jo neljänteen rokotukseen pääsi ensin ajanvarauksella, ja myöhemmin sekä Loimaalla että Oripäässä pop up -tapahtumissa.
Loimaan kaupunki toi uutta teiden kuntokartoituksiin valjastamalla kansalaisten älypuhelimet hommiin. Puhelimiin ladattavilla sovelluksilla videokuvattiin katuverkkoa samalla kun puhelimiin kerättiin rahanarvoisia symboleita vaivanpalkaksi. Vastaavalla tavalla kerättiin aiemmin kesällä kuntotietoa kevyen liikenteen väylistä.
Ensimmäiset havainnot halusta ja tarpeesta säästää sähköä noteerattiin lehdessä elokuussa.

Syyskuu Kulttuuririntamalla havaittiin tasavuosikymmeniä, kun taiteilija Alpo Jaakolan elämäntyön muistomerkki Patsaspuisto täytti 30 vuotta. Loimaan shamaanina tunnetun taiteilijan jäljiltä mahdollisimman alkuperäisenä säilytetty kohde avattiin yleisölle ensi kertaa vuonna 1992.
Ukrainalaiset pakolaiset ottivat arkea haltuun Loimaan Evankelisessa Kansanopistossa, jossa heille järjestettiin suomen kielen opetusta jo kolmessa ryhmässä. Kielen opetus oli saapujille suuri vetovoimatekijä, joten Loimaalle siirtyi ukrainalaisia muualtakin maasta.
Hirvikoskelle valmistunut Hirvimetsän päiväkodin leikkikenttä keräsi vuolaasti kehuja. Osittain metsään rakennettu leikkialue tuo luonnon lähelle lapsia ja monipuolistaa pihapuuhia. Lapset itse hoksasivat leikkitelineestä puheputken, jota kautta voi huudella kaverille.
Uuden rakentamisen lisäksi on myös purettu. Kokonainen kerrostalo, Pajapuistona tunnettu, hävisi Alastaron katukuvasta syyskuussa.
Nuoriso nousi kertomaan toiveistaan päättäjille. Mopoilijat tukijoukkoineen pyysivät moposuoran osoittamista Loimaalla, jotta harrastajat pääsisivät päristelemään antaumuksella ilman meluhaittaa muille.

Lokakuu Lehden sivuillakin leiskahteli upea syysruska, kun lukijat intoutuivat lähettämään runsaasti kuvia aiheesta. Syksyn väriloisto vaikutti olevan poikkeuksellisen näyttävä ja kesti pitkään. Loisto tallentui talvenvaraksi kuviin ja muistoihin.
Loimaalla alkoi monipolvinen keskustelu Pride-liputuksen sallimisesta kaupungin lipputangoissa. Näkemyksiä sinkoili puolesta ja vastaan. Suvaitsevaisuutta symboloivan liputuksen kannattajat ja perinteisten, virallisten liputusten rikkumattomuuden puolustajat perustelivat näkemyksiään myös Loimaan Lehden palstoilla.
Autojen vähittäinen sähköistyminen näkyi uusina latauspisteinä muun muassa kauppojen pihoissa. Puheenaiheena energiamuoto oli muutoinkin yhä sähköisempi kuin myös hintojen nousu muutoin. Huoli peruselämiseen tarvittavan rahan riittävyydestä nousi esiin, ja inflaatio nousi myös.
Ypäjällä satsattiin ulkoliikuntaan rakentamalla Pertunmäen liikuntapuistosta monipuolinen toimintaympäristö. Pertunmäestä löytyy muun muassa pumptrack-rata, joka on tarkoitettu polkupyörille, rullaluistimille ja potkulaudoille. Muita houkuttimia alueella ovat trampoliinit ja ulkokuntosali.

Marraskuu ”Kaikille kesäkuun eka viikko 2025 kalenteriin”. Loimaa varmistui lentopalloilun suurtapahtuman Power Cupin järjestämispaikaksi vuonna 2025. Se tarkoittaa yli 10 000 ihmisen saapumista tapahtumaan. Se taas tarkoittaa paljon hommia, mutta myös hyvää vipinää paikkakunnalle ja sen ympäristöön laajemmaltikin. Kokemusta tapahtuman järjestelyistä on jo vuodelta 2006.
Purkuhommiin ryhdyttiin Oripäässäkin. Kappale kunnan ravintolahistoriaa kauhottiin maan tasalle keskustassa, josta hävisi kokonainen kauppakeskus. Kiinteistössä tehtiin aikanaan myös rautakauppaa.
Marraskuussa pyörrettiin suunnitelmat Loimaan paloaseman muutostöiksi sen jälkeen kun henkilöstö ilmaisia vastalauseensa suunnitelmien järkevyydestä. Muutostöiden toteutukseen otettiin aikalisä, ja Varsinais-Suomen pelastuslaitokseen kuuluvalla Loimaan paloasemalla huokaistiin helpotuksesta. Paikalliset tulivat kuulluiksi isossa laitoksessa.
Valtakunnan ykköskuusi, Turun tuomiokirkon edustalle pystytetty puu, löytyi tänä vuonna Loimaan Pappisista. Kuusen siirto oli suuri mediatapahtuma, joka uutisoitiin näyttävästi irti sahaamista ja kuljetusta myöten.

Joulukuu Marraskuun lopulla tapahtunut, kahden nuoren kuolemaan johtanut auto-onnettomuus järkytti laajalti. Tapahtuneen jälkeen menehtyneiden ystävien aloitteesta järjestettiin Loimaalla 2. joulukuuta muistoajo, joka kulki hitaasti jonona viestien kunnioitusta uhreille mutta painottaen myös turvallisen liikenteen merkitystä. Onnettomuuspaikalla paloi kynttilämeri.
Runsaan musiikkitarjonnan keskeltä nousi otsikoihin joulukuuhun päästyä Riuttaskorven perheen joulukonsertti, joka täytti jälleen Kanta-Loimaan kirkon. Kyseessä on perinne, jota odotetaan – eivätkä odotukset pettäneet tälläkään kertaa. Kiitoksia ja suitsutusta riitti.
Jouluviikolla vesisateeksi sulanut kaunis talvi korjaantui yhtä nopeasti, kun juuri aatonaattona satoi uusi lumivaippa maahan kuorruttaen puut uskomattoman kauniiksi talvimaisemaksi. Lumentulo tarkoitti, että hiihtämäänkin päästiin jo joulukuussa – uuttavuotta kohti mennessä.