AU taipui viimeisellä minuutilla upeassa derbyssä

0
Otteluisäntä Digikuu valitsi nuoren Aake Alisaaren derbyn parhaana pelaajana. (Kuva: Henrik Siiskonen)

Alastaron Urheilijoiden ja Someron Voiman välinen mittelö ei jättänyt lauantaina Loimaan liikuntahallissa ketään kylmäksi. Yleisö sai sitä, mitä se on tottunut Varsinais-Suomen derbyissä näkemään: paljon maaleja, paljon varoituksia, sekä huikean draaman kaaren. Harmi vain, että tarina päättyi tällä kertaa Alastaron kannalta surulliseen tappioon maalilukemin 5-6.

AU antoi peliin lähtiessä paljon tasoitusta poissaolojen myötä. Tämän kauden runkopelaajista puuttuivat Jani Luoma, Ilari Mettälä, Juuso Loponen ja Otto Rouhiainen. Siinä on aika paljon tuli- ja juoksuvoimaa kerrakseen. Purppuralohikäärmeet ei antanut tämän kuitenkaan vaikuttaa otteluun valmistautumiseen, vaan se lähestyi peliä passiivisaggressiivisella vastaiskutaktiikalla. Kun pallo saatiin riistettyä, iskettiin lujaa vastaan.

Riku Tamminen ja Aake Alisaari nostettiin Tuomas Happosen ja Teemu Virtasen kavereiksi ykkösnelikkoon. Tämä koostumus toimi hyvin ja nuori Alisaari pelasi jopa liigauransa parhaan pelin. Alisaari ja Happonen iskivät AU:n kahden maalin johtoon ensimmäisen kympin aikana. Alisaari ampui pallon yläkulmaan Happosen antamasta sivurajasta ja Happosen maali syntyi maltillisella viimeistelyllä hyvän taistelun päätteeksi.

SoVo:n Espoosta värvätyt kosovolaistaustaiset taiturit lämpesivät peliin mukaan vielä ennen taukoa ja iskivät peräti kolmesti ennen huilia. Peli kääntyi tappioasemaksi rahtusen helppojen maalien myötä. AU-veskari Henri Saarinen päästi poikkeuksellisesti kaksi kutia taakseensa etukulmasta. Hänen ei niin mieleenpainuvan ottelun kruunasi avausjakson lopulla tullut loukkaantuminen, jossa hänen sormi vääntyi keskinivelestä sijoiltaan. Lyhyen tutkimustyön ja ihmettelyn jälkeen valmennusjohdon Jesse Happonen muljautti sormen paikalleen kuin vanhempikin poppamies, mutta Saarisen peli oli ohitse ja maalin asteli toinen luottovahti Viljami Järvinen.

Alastaro loi uskoa pukukopissa siihen, että joukkue voi saada pisteitä mukaansa pelistä. Yksikin piste olisi ollut eteenpäin menoa, sillä tiedossa oli, että pahimmat kilpailijat TPK ja Riemu olivat kumpikin hävinneet kierroksen omat ottelunsa dramaattisesti yhdellä maalilla. Momentum oli täten Alastarolla.

Azad Ebrahimi toi AU:n tasoihin muutaman peliminuutin jälkeen, kun hän haisteli hyvin somerolaisten poikkisyötön ja karkasi läpiajoon. Viimeistelynä tällä kertaa laatuchippi ohi vastaan tulleen maalivahdin. Tuuletusvalintana hänellä oli Cristiano Ronaldon tavaramerkkihyppy. Ottelun loppuja maaleja saatiin odottaa viimeiselle kympille. Tuomas Happonen vei AU:n takaisin johtoon hienolla kärkkärilaukauksella, kun Alisaari vapautti hänet läpiajoon loistosyötöllä.

Johtoasema kääntyi kuitenkin kahdessa minuutissa tappiotilanteeksi, kun SoVo osui kahdesti. Osumista jälkimmäinen tuli tuomarien antamasta lahjavaparista. Ei haukuta tuomareita sen enempää, sillä hekin ovat ihmisiä. AU ei sulattanut tappioasemaansa, vaan lähti hakemaan tasoitusta muutama minuutti ennen loppua lentävällä maalivahdilla. SoVo:n puolustusmuoto pelasi korkealla ja aggressiivisesti, joten rauhallisen pakkopelin pyörittäminen tuotti haasteita. Maltti palkittiin kuitenkin ajassa 38:34, kun T. Happonen löysi takatolpalle unohtuneen Alisaaren, joka pääsi vapaasti puttaamaan pelin tasoihin. Happonen ja Alisaari olivat ottelussa melkoinen tutkapari.

AU:n olisi pitänyt pystyä pitämään tasatilanne loppuun asti vaikka väkisin edes yhden, kahden lisäpisteen vuoksi. Se ei kuitenkaan siihen pystynyt, vaan uransa seitsemättä liigan pistepörssin voittoa tavoitteleva Arber Istrefi ampui hattutemppunsa täyteen ajassa 39:09 pitkän kaaoksen jälkeen. Raivostuttava maali, ärsyttävän hyvältä pelaajalta.

Näin ollen AU hukkasi sarjapisteet. Turmioksi koitui loppupeleissä huono puolustuspelaaminen. Moni maali olisi ollut estettävissä laadukkaammalla tekemisellä. Harmi siihen nähden, että kerrankin hyökkäyspään tehokkuus oli sillä tasolla, millä se näissä peleissä pitääkin olla. Upea ottelu sai täten karun päätöksen viimeisen peliminuutin tappiomaalilla.

Päävalmentaja Sami Happonen oli tappiosta huolimatta ylpeä jalkeilla olleen ryhmän suorituksesta.

– Tietyllä tapaa olin ihan tyytyväinen. Poissaoloista huolimatta meidän esitys oli melko hyvä, rutiini ei riittänyt pitämään tasatilannetta. Ottelusuunnitelmaa noudatettiin hyvin. Pisteiden menetys kirpaisee. Ilkesin katsoa voittomaalin uudestaan ja kyllä se harmittaa. Aika monessa kohtaa sen olisi voinut katkaista. Menetetty mahdollisuus, Happonen manaili.

– Kyllä noita meidän päästämiä maaleja olisi pystynyt paremmin puolustamaan. Paketti ei pysynyt kasassa ihan koko peliä, vaikka etenkin ensimmäisen puoliskon alkupuoli oli hyvää tiivistä puolustamista, hän jatkoi.

Yksilötasolla nähtiin monta onnistujaa.

– Kehuttava on Aake Alisaarta, joka jälleen pelasi hienon ottelun. Ylipäänsä olen ylpeä, että meillä on joukkueessa paljon paikallista ja myös nuorta verta. Samaa voi sanoa harvasta liigajoukkueesta. Muista nostettakoon esiin Tuomaksen tehokas peli. Tuollaista se pitää olla, kun profiilipelaajia puuttuu ympäriltä. Teemu Virtanen on myös päällikkö alakerrassa, hänen tasonsa ei paljastu pistepörssejä tuijottamalla, S. Happonen totesi.

Runkosarjaa on jäljellä kahden ottelun verran, joissa AU kohtaa maaliskuussa jo sarjasta pudonneen FC Kiiston sekä mitalisuosikki GFT:n.