AU:lle Jyväskylästä kaksi tärkeää pistettä

0
AU puhaltaa tiukoissa paikoissa hyvin yhteen hiileen. (Arkistokuva: Henrik Siiskonen)

Alastaron Urheilijat otti viikonloppuna mittaa Futsal-Liigan kahdesta jyväskyläläisestä seurasta, kun se kohtasi lauantaina Kampuksen Dynamon ja sunnuntaina Liikunnan Riemun. KaDy oli AU:ta vahvempi lukemin 9-3, mutta Riemun alastarolaiset löivät kanveesiin lopulta voittomaalikilpailussa eeppisen väännön jälkeen. Tilanne oli varsinaisen peliajan jälkeen 5-5 ja jatkoajan jälkeen 6-6. Kympin rankkarit AU vei 1-3, jolla se sai tärkeät kaksi sarjapistettä plakkariin.

Lauantain tappiossa KaDy tarjoili vierailleen shokkialun, kun lajilegenda Mikko Kytölä teki kaksi pikaista maalia, kun KaDy hyödynsi hyvin nousevaa maalivahtia. AU:n tolppien väliin palannut Petri Niinimäki oli tilanteissa melko lailla voimaton. AU ei tästä kuitenkaan masentunut, vaan alkoi viedä peliä välillä myös toiseen päähän. Juuso Loponen kaadettiin KaDy-boksissa rankkarin arvoisesti viidennellä minuutilla. Pallon taakse asettui Riku Tamminen, jonka viimeistely meni varmuudella oikeaan nurkkaan.

AU tasoitti pelin kympin kohdalla, kun Jani Luoma antoi terävän kulman maalille, jonka Loponen ohjasi puolustajan kanssa sisään. Ensimmäisellä jaksolla nähtiin vielä molemmilta joukkueilta yksi osuma. Tasatilanne kelpasi tauolla AU:lle mainiosti, vaikean alun jälkeen moninkertaista mestaria vastaan.

Alastaron peli kaatui toisella jaksolla kuitenkin ensimmäisen kympin aikana harmillisiin virheisiin. Pari maalia oli seurausta karkeista AU:n oman pään avauspelaamisen virheistä ja yksi maali syntyi tilanteesta, kun Loposelta vietiin rankkari, ja KaDy iski pallon maaliin vastaiskusta hölmistynyttä vierailijaa vastaan. Takaiskut söi joukkueen pelihuumoria, ja rutinoitunut KaDy pääsi mukavuusalueelleen pelaamaan. Kotijoukkue kaunisteli voittolukemiaan vielä kolmella maalilla.

AU lepuutti ottelussa Teemu Virtasta täysin ja Ilari Mettälää puolittain, jotta joukkueen iskukyky ei ottanut takapakkia sunnuntain tärkeämpään peliin. Syy, miksi sunnuntain peli oli AU:lle tärkeämpi, löytyi sarjataulukosta. Alastaro oli Riemua kaksi pistettä perässä, joten se ei saanut missään nimessä hävitä tuota ottelua, ettei Riemu olisi karannut lisää. Win the right games -mentaliteetti on tällaisissa tilanteissa vahvasti läsnä. Nyt AU sai kirittyä rankkarivoitolla eroa pisteen verran, kun jatkoajalle menneistä otteluista pisteet jaetaan, niin että voittaja saa kaksi ja häviäjä yhden.

Riemu hallitsi vahvasti pelin ensimmäistä kymmentä minuuttia. AU oli rahtusen lirissä prässipelin alla, mutta tähän löydettiin keinot aikalisän avulla ja myös pelaajien jalat alkoivat pikkuhiljaa heräillä jumeista.

Ensimmäinen kymppi toi tulostaululle kummallekin joukkueelle yhden merkinnän. Purppuralohikäärmeiden osuman iski Tuomas Happonen vapaapotkusta, kun kanssapelaajien hämyliikkeet toimivat hyvin. Tämän jälkeen jyväskyläläiset karkasivat kahden maalin johtoon kulmapotkusta. Avausjaksolla nähtiin vielä yksi maali, kun Riku Tamminen ohjasi T. Happosen toimituksen maalin kulmalta verkon perukoille. Vaikka jakso oli hivenen vaikea alastarolaisille, niin joukkue kolisutteli maalipuita hurjat neljä kertaa.

Alastaro tuli tasoihin 3-3-tilanteeseen heti toisen jakson alkuun, kun Jani Luoma pääsi hyödyntämään Riemu-puolustuksen sekoilun puolityhjään maaliin. Tasatilannetta ei kestänyt montaa minuuttia, kun Riemu iski ohjauksella neljännen osuman. Seuraavat kaksi maalia teki AU. Ensin Riku Tamminen ampui pallon pompusta pömpeliin ja heti perään Ilari Mettälän alakulmakuti vei AU:n ottelussa ensimmäistä kertaa tuloksellisesti kuskin paikalle.

Riemu tuli tasoihin neljä minuuttia myöhemmin, kun joukkue otti lentävän maalivahdin käyttöönsä ja lopulta tilanteessa 5-5 siirryttiin jatkoajalle. Isännät siirtyi jälleen kerran johtoasemaan jatkoajan kolmannella minuutilla. AU ei jäänyt märehtimään tilannetta, vaan tasoitti pelin ottamalla lentävän maalivahdin heti käyttöön. Tuomas Happonen päätti rauhallisen siirtelyn tarkalla alakulmalaukauksella. Riemu sai vielä 20 sekuntia ennen jatkoajan loppusummeria dramaattisesti kympin rankkarin, mutta torjuntavuorossa ollut Viljami Järvinen veti AU:n maalissa pidemmän korren uljaalla torjunnalla.

Ratkaisua haettiin täten voittomaalikisassa. Riemun ensimmäinen laukoja onnistui, mutta muuten kotijoukkueelta pallo löysi tiensä vain kahdesti tolppiin ja yhden yrityksen Järvinen pysäytti reaktiotorjunnalla. AU:lta pallon verkkoihin pistivät T. Happonen, Aleksi Pekonen ja Rei Hoda. Ratkaisevan viimeisen pilkun ampunut Hoda oli istunut koko pelin ajan vilttiketjussa, mutta muutama terävä lämmittelyliike kuminauhan kanssa herkisteli Saviseudulla tunnetun vasurinsa laukaisukuntoon. Pallo tehtaan takuulla sisään, kädet ilmaan ja nimi Loimaan Lehteen.

Voitto kertoi todella paljon joukkueen tahtotilasta, kun AU nousi isossa ottelussa peräti neljästi tappioasemasta tasoihin ja lopulta jännittävissä rankkareissa voittoon. Runkosarjaa on jäljellä viisi ottelua ja AU on tällä hetkellä pisteen päässä Riemusta ja kaksi pistettä TPK:sta, jotka ovat turvallisilla sijoilla kymmenen ja yhdeksän. AU voitti keskinäisissä kohtaamisissa Riemun ja TPK:n sekä vieraissa että kotona, joten tuo kaksikko täytyisi vielä ihan ansaitustikin ohittaa sarjataulukossa. Alastaron loppukauden otteluohjelma on kilpakumppaneista paras, sillä peräti neljä jäljellä olevaa ottelua pelataan kotiparketilla ja ainoa vierasottelu on maaliskuussa Vaasassa sarjajumbo FC Kiiston luona.

Päävalmentaja Sami Happonen summasi napakasti Jyväskylän tuplan.

– KaDy-pelissä jo nähtiin hyvä nousujohteinen ensimmäinen puoliaika, josta oli hyvä ammentaa positiiviset asiat Riemu-peliin.

– Riemu tuli tuorein jaloin odotetulla otteella sunnuntaihin, ja alku oli vaikea. Jouduimme muuttamaan pelin avaamistamme, mutta muutoksen myötä pahin prässi saatiin selätettyä. Ukoilta vaadittiin jälleen jalkaa ja luonnetta. Vastustajan ottaessa lentävän maalivahdin käyttöön emme jostain syystä päässeet oikeaan muotoon ja isännät käytti tämän armotta hyväksi. Vastaavasti aika vaivattomasti mekin sitten jatkoajalla kuitattiin Riemun johtomaali lentävällä maalivahdilla. Rankkareissa olimme parempia, kolme maalia on enemmän kuin yksi ja Reille kyllä hatunnosto, kun kylmänä pysyi myös pää kylmänä ja ampui meille lisäpisteen, joka voi olla äärettömän tärkeä, S. Happonen summasi.

AU:n pelit jatkuvat tulevana sunnuntaina, kun se saa vieraaksi Loimaan liikuntahalliin kansainvälisiä tähtiä vilisevän Vieska Futsalin jo klo 13:00.