Kesätyöpaikkoja on auki jopa enemmän kuin vuosi sitten

0
Prismassa on tarjolla kesätöitä noin 20:lle nuorelle. Apulaispalvelupäällikkö Anne Bergström (kesk.) sanoo työn sisältävän pääasiassa tavaroiden purkamista ja hyllyttämistä sekä asiakaspalvelua. Niilo Ylösmäki ja Minttu Jokinen kertoivat viihtyneensä kaupassa työelämään tutustumisjakson aikana.

LOIMAAN SEUTU Kesätöitä etsiville on luvassa hyviä uutisia. Työ- ja elinkeinotoimiston Loimaan seutukunnasta vastaava yrityspalvelujen asiantuntija Timo Laakso sanoo kesätöitä olevan tarjolla tänä vuonna hyvin.

– Minulla on sellainen kutina, että niitä on jopa vähän enemmän kuin viime vuonna.

Pelkästään Loimaalla hän laskee olevan noin 60 avointa paikkaa, ja koko seutukunnalla jopa tuplasti.

– Kaikki eivät kuitenkaan ilmoita meidän järjestelmäämme avointa paikkaa kesätyö-nimikkeellä, joten niitä on vieläkin enemmän.

Myös entistä nuorempien kannattaa hakea töitä. Laakson mukaan joidenkin alojen krooninen työntekijäpula on saanut työnantajat laskemaan ikärajaa.

– Tässä on tapahtunut muutos. Kun joitakin vuosia sitten moni vaati täysi-ikäisyyttä, nyt rajaa on laskettu, jos työn luonne ei sitä muuten vaadi.

Laakso on havainnut lisäksi, että kesätyöntekijöitä aletaan hakea koko ajan aikaisemmin. Ensimmäiset ovat hänen mukaansa liikkeellä heti vuodenvaihteen jälkeen.

– Työnantajat voivat ajatella, että se parantaa mahdollisuuksia saada tekijöitä kesäksi, hän pohtii.

Pemamekillä henkilöstöpäällikkönä työskentelevä Niina Nurmi sanoo heidän aloittaneen kesärekrytoinnit heti tammikuun alussa.

– Alun perin tavoitteena oli aloittaa jo joulukuussa. Olemme huomanneet, että mitä aiemmin aloitamme, sitä enemmän ja parempia hakijoita saamme, hän kertoo.

Myös haastattelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Jälleen syynä on varmistaa tuiki tarpeelliset kesätyövoimat.

– Jos jätämme haastattelut vasta siihen, että haut ovat jo umpeutuneet, moni on voinut ottaa vastaan jonkun toisen paikan.

Henkilöstöhallintoharjoittelija Emilia Pöllänen sanoo hakemuksia tulleen erityisesti mekaniikka- ja ohjelmistosuunnittelun puolelle.

– Molempiin on tullut suunnilleen 60.

Kaikkiaan kesätyöntekijöitä otetaan noin 40, joista osa sijoittuu tuotantoon.

– Meille palkataan enemmän kuin koskaan. Eri työtehtäviäkin on jo 12, Nurmi vielä mainitsee.

Haku on päällä myös Loimaan Prismassa, jonne otetaan palvelupäällikkö Terhi Markun mukaan parikymmentä henkeä.

– Määrä on pysynyt melko samana jo vuosia.

Marku kertoo hakemuksia alkaneen jo tulla, ja muutaman kanssa on ehditty työsopimuskin allekirjoittaa. Sana avoimista kesätyöpaikoista kiirii montaa reittiä.

– Parhaiten se leviää suusta suuhun, mutta myös sosiaalisen median kanavat, lehdet ja äänimainonta kaupan sisällä levittävät tietoa.

Marku sanoo työntekijöitä löytyneen myös Tutustu työelämään ja tienaa kesätyö -kesätyömallin kautta, jossa tarjotaan parin viikon kesätyökokemusta yli 14-vuotiaille.

– Olemme löytäneet sitä kautta monia hyviä tekijöitä, hän kiittelee.

Kotihoidon puolella kesätyöhakua ollaan puolestaan juuri käynnistelemässä. Loimaan pohjoisen apulaisosastonhoitaja Lea Talvitie sanoo kokonaistarpeen kaupungissa olevan suuri, koska erilaisia hoitoyksiköitä on niin monia. Kotihoitoon kaivattaisiin erityisesti lähihoitajia, mutta myös sairaanhoitajia.

– Kilpailu kesätyöntekijöistä on kovaa, ja sijaisten saaminen on vaikeutunut vuosi vuodelta, hän kuitenkin toteaa.

Kotihoidossa työntekijän tulee olla täyttänyt 18 vuotta ja hänellä pitää olla ajokortti sekä mielellään myös auto.

– Työn mukava puoli on se, että tämä on liikkuvaa ja vaihtelevaa työtä.

Kesätyötä on tarjolla myös Liedon Säästöpankin Loimaan konttorissa. Konttorinjohtaja ja sijoitusasiantuntija Merja Laapotti kertoo heidän etsivän parhaillaan yhtä henkilöä info- ja kassapisteeseen.

– Puhumme ensihurmaajasta. Eli tarvitsemme aurinkoisen ja iloisen henkilön vastaanottamaan asiakkaat ja ratkomaan heidän ongelmiaan.

Laapotti sanoo, että virallinen haku ei ole vielä alkanut mutta verkkoja on jo hiukan laitettu vesille. Aika usein kesätyöntekijä on löytynyt työntekijöiden omien verkostojen kautta, mutta nyt Laapotti sanoo, etteivät he ole saaneet vielä yhtään hakemusta.

– Papereilla ei ole niin suurta merkitystä, vaan sillä iloisella asenteella. Lisäksi kesätyöntekijän pitää olla vähintään 18-vuotias, koska tässä ollaan rahan kanssa tekemisissä, hän vinkkaa.

Työelämään tutustumisjaksolla (Tet) Loimaan Prismassa oleva yhdeksäsluokkalainen Minttu Jokinen kertoo, että hänelle on jo ehditty tarjota kesätöitä Tutustu työelämään ja tienaa kesätyö -kesätyömallin kautta. Todennäköisesti hän aikoo tarttua siihen, sillä työn tekemisessä on omat hyvät puolensa.

– Omaa rahaa olisi kiva saada, hän toteaa.

Samaa sanoo Jokisen luokkatoveri Niilo Ylösmäki, joka tulisi myös mielellään tekemään parin viikon rupeaman.

Tet-jakso on osoittanut heille, että monipuolista tekemistä riittää, eikä viikon aikana ole tarvinnut seistä tumput suorina.

– Olemme purkaneet kuormia ja hyllyttäneet. Koko ajan on saanut tehdä jotain, he kertovat.

Molemmat sanovat, että tulevaisuuden ammattivalinnoista kaupan ala ja myyntityö ovat yksi varteenotettavista vaihtoehdoista.