Keskuspuiston viihtyisyys ja liikenneleikkipuisto ovat eri asioita

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Loimaalaisille torin alue on omaan silmään ilmeisen ankea paikallislehdessä käytyjen keskustelujen ja ”Liikenneleikkipuisto Loimaalle” -kuntalaisaloitteen mukaan. Loimaalla vasta muutaman vuoden asuneen silmin tori näyttäytyy erilaisena; vanhusten ryhmäjumppaa kuntoilulaitteilla ja kesäisin upeat kesäkukkatornit. Juhannuskahvit torilla kuuluvat jo uusloimaalaisenkin perinteisiin. Aina on tietenkin varaa parantaa, mutta tarvitaanko siihen kuinka paljon kaupungin varoja? Asenteen muutoksen saa ilmaiseksi.

”Liikenneleikkipuisto Loimaalle” -kuntalaisaloite maalaili torille lisää asiakkaita liikenneleikkipuiston myötä ja nuorille kesätyöpaikkoja. Olen kolunnut leikkipuistoja ja liikenneleikkipuistoja läpi 2000-luvun alusta sekä äidin että varhaiskasvattajan näkökulmasta Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan alueella ja pidän liikenneleikkipuistoa mitä parhaimpana leikkipaikkana taaperoikäisistä alkaen aina ala-asteen loppuvuosille saakka.
Missään nimessä liikenneleikkipuistoa ei tulisi sijoittaa keskelle kaupunkia (turvallisuus!) ja vielä vähemmän sitä tulisi jäädyttää talvella luisteluradaksi (turvallisuus!) kuten aloitteessa ehdotetaan.

Parhaimmillaan liikenneleikkipuisto kerää väkeä ollessaan osana isompaa leikkipuistokokonaisuutta. Mallia voi käydä ottamassa vaikka Valkeakoskelta tai Kaarinasta. Liikenneleikkipuisto ei kuitenkaan toimi itsestään vaan vaatii aikuista valvojaa ja menopelien huoltoa ja ilkivaltaan kykenemätöntä varastointia. Marttilassa liikenneleikkipuiston kulkupeleihin pääsee käsiksi tiettyinä ajankohtina ja homma toimii vapaaehtoisin voimin.
Tämä ei liene Loimaalla kovin kauaskantoinen ajatus, joten ennen liikenneleikkipuiston toivottua valmistumista tulisi olla selvillä myös se, miten siitä saadaan haluttu käyttö toiminnan tasolla toimimaan.

Toivon myös samaa kuin Janitta Vigren Loimaan Lehdessä 11.2.2023, että ehdotus lasten liikenneleikkipuistosta ansaitsisi jatkossa tulla mainituksi mietittäessä loimaalaisilta tulleita kaupungin viihtyvyyden parantamisehdotuksia.

Niina Remes-Rautakumpu