Kansalaisten kiinnostus maanpuolustukseen kasvanut

0
Aamukahdeksalta kenttäkeittimen kimppuun päästetyt Erkki Halkivaha, Taru Ojanperä, Tuula Rintala ja Päivä Halkivaha onnistuivat keittämään maistuvaa hernekeittoa.

ORIPÄÄN Reservialiupseereiden järjestämä kokonaisturvallisuuspäivä keräsi K-Market Orippään piha-alueen täyteen varautumismahdollisuuksia esitelleitä viranomaisia ja yhdistyksiä.

– Kokonaisturvallisuuspäivänä on tarkoitus jalkautua kansalaisten ja kuntalaisten keskuuteen ja esitellä erilaisia mahdollisuuksia varautumiseen sekä minkälaisia työkaluja meillä on siihen, että saadaan olla rauhassa, puolustusvoimien edustajana ollut majuri Matti Kulmanen kertoi.

– Pienillä järjestelyillä koitetaan päästä ihmisten lähelle.

Puolustusvoimien edustajan ja reserviläisten lisäksi paikalle saapuivat myös poliisipartio, Oripään VPK kahdella kalustoautolla ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) etsijätoiminnan esittelijä. Tapahtumassa kävijät pääsivät myös kokeilemaan ekoaseammuntaa ja tarkistamaan kehojensa koostumuksen.

Reservialiupseerit aloitti tapahtuman järjestelyn aamukahdeksalta järjestämällä kenttäkeitinkurssin Oripään maa- ja kotitalousnaisille, jotka tapahtuman aikana myivät hernekeittoa pientä korvausta vastaan. Kokonaisturvallisuuspäivään sopivasti paikalle kurvasi myös satojen varusmiesten metsäleirien pelastuksena ja turvana toiminut Säkylän Sotilaskodin sotkuauto.

– Lähinnä tarkoituksena on se, että ihmisillä on mahdollisuus tulla kysymään, koska väitän että heitä huolestuttaa tämä turvallisuustilanne. Esitellään myös, mitä ihmisiltä tulisi löytyä kotoa, eli esimerkiksi patteriradio, taskulamppu ja aggregaatti, Kulmanen selvensi.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kentällä Porin prikaatissa toimivan Kulmasen mukaan Ukrainan sota on näkynyt kertausharjoitusten ja reserviläistoiminnan merkittävänä lisääntymisenä. Toimintaan on tullut mukaan paljon uusia innokkaita aktiiveja, joiden kiinnostus omiin sodan ja rauhan ajan tehtäviin on lisääntynyt. He myös haluavat tietää, miten voi varautua kriisin tullessa.

– Kunnilla ja kaupungeilla on myös iso merkitys maanpuolustuksen kannalta. Ei puolustusvoimat saa kaikkea yksin hoidettua. Kun Ukrainan tilannettakin seurataan, niin eivät evakuoinnit, haavoittuneiden hoitaminen ja muu pelkästään sotilaiden hommaa ole. Tilanne siellä on aivan järkyttävä.

Reservialiupseerien hankkima kevyt Snowdog-moottorikelkka oli myös esiteltävänä. Huoltotehtäviin ja evakuointiinkin sopivan koneen pääasiallisena käyttötarkoituksena on luoda talvipolkuja Oripäähän kävelijöille ja pyöräilijöille. Lumikoira oli vielä ristimättä, ja kävijät saivatkin osallistua kilpailuun mahdollisimman oripääläisen nimen keksimiseksi.

– Tämä on hyvin maastokelpoinen ja helppo kulkine. Ahtaissa paikoissa paljon moottorikelkkaa parempi, lumikoiraa esitellyt Jukka Tähkiö kommentoi.

Vapepan etsijäjäsen Mari Tamminen esitteli Auranmaan ja Loimaan alueen etsijöiden toimintaa, joka käynnistyi vajaa vuosi sitten Kyrön Heikinsuolla järjestetyn etsijäkurssin myötä.

– Meitä on mukana vajaa sata, eli ihmiset ovat aktivoituneet tosi hienosti ja ihanan positiivisen kiinnostuneita ollaan oltu, Tamminen kiitteli.

– Tällä hetkellä nojataan Kaarinan paikallistoimikuntaan, jolla tietenkään ei ole paikallistuntemusta täältä. Joten on tärkeää, että me kasvetaan omavaraisiksi ja opitaan Vapepa-työtä niin, että pystytään toimimaan itsenäisesti tällä alueella.

Vapepan valmiusjärjestöjä on maanlaajuisesti 53, joihin Vapepan hälyttäjän Ohto-järjestelmän kautta välittämät avunpyynnöt tavoittavat tekstiviestitse hyvin nopeasti suuren määrän vapaaehtoisia esimerkiksi evakuointi-, ensihuolto- ja kriisiaputehtäviin sekä kadonneen henkilön etsintöihin.

– Toimimme aina viranomaisen pyynnöstä emmekä vaan ryntää paikalle ja sano, että nyt tultiin hoitamaan tämä homma. Me lähdetään sitten, kun pyydetään.