Kymmenen kauden valtuutettu – Pertti Liinoja 70 vuotta

0
Pertti Liinoja täyttää 70 vuotta. Vuosimäärästä hän haluaa ajatella, että se on "sopivasti".

Oripää

Asko Virtanen

– Kun olin parikymppinen, 70 tuntui paljolta, mutta nyt pitää ajatella, että seitsemänkymmentä on sopivasti, Pertti Liinoja mietiskelee syntymäpäivänsä kynnyksellä.

Liinoja tunnetaan kahdesta asiasta: urheilusta ja politiikasta. Menossa on kymmenes kausi kunnanvaltuutettuna, Oripään Vesan sihteerinä hän on toiminut yli 40 vuotta. Molemmat asiat ovat kodin perintöä.

– Kotiin tuli työväen lehtiä. Setäni Sulo Liinoja oli valtuutettu, isoisä Tuomo Liinoja samoin, isä oli lautakunnissa, Pertti Liinoja kertoo.

Poliittista kantaa ei tarvinnut sen kummemmin miettiä.

– Vanhemmat kannattivat vasemmistoa. Olin kaiken lisäksi herkässä iässä kun Vietnamia pommitettiin. Valinta oli selvä, vaikka puolueen nimi onkin matkan varrella vaihtunut, kertoo Vasemmistoliiton riveissä istuva Liinoja, jonka äänimäärä on vaaleista toiseen ollut huomattavasti korkeampi kuin puolueen valtakunnallinen menestys.

– Olen halunnut vaikuttaa asioihin ja jossain määrin onnistunutkin. Kannatus tulee siitä, että ryhmä on ollut aktiivinen ja haastanut tarvittaessa virkamiesten esityksiä, Liinoja miettii.

Tärkeä arvo on ollut ja on edelleen Oripään itsenäisyys.

– Valtakunnasta löytyy ikäviä esimerkkejä siitä, että ensin pieni kunta liitetään isompaan ja sitten se unohdetaan. Itsenäisyydestä on oltava konkreettista hyötyä eli että sen avulla saadaan parempia palveluita, Liinoja korostaa.

Hän uskoo, että Oripää säilyy itsenäisenä jatkossakin. Palvelutason hän uskoo hyvinvointialueen myötä paranevan.

– Oripäähän on ollut vaikea saada lääkäriä, sillä terveyspalveluista on tehty kauppatavaraa. Uskon että hyvinvointialueen myötä asia helpottuu.

Myös Liinojan toinen rakas harrastus on kodin perua.

–Isä oli kova hiihtämään ja se oli omakin päälajini 16–vuotiaaksi saakka. Sen jälkeen päälajiksi tuli moukarinheitto ja muut yleisurheilulajit. Neljä kertaa olin mukana Kalevan kisoissa, kertoo Liinoja, jolla on palkintokaapissaan muun muassa 20–vuotiaitten SM-kulta keihäänheitosta.

Pertti Liinoja viettää 70-vuotispäiväänsä ulkoilun merkeissä sunnuntaina Oripään vapaa-ajankeskuksessa ja Kangastuvalla on tarjolla keittoa ja kakkukahvit.

Olipa 70 vuotta paljon tai vähän, ainakin Oripää on Liinojan elinaikana muuttunut paljon.

– 1960–luvulla täällä Oripään Latvalla oli kolme kauppaa ja oma meijeri. Latvan koulussa oli noin 90 oppilasta eli melkein saman verran kuin nyt on koko kunnassa, Liinoja muistelee.

1960–luvun Oripää eli maataloudesta. Liinojan perheen kotitilalla oli 26 hehtaaria maata eli tila oli silloin keskimääräistä suurempi. Töitä tehtiin vielä hevosella.

– Ensimmäinen traktori meille tuli vuonna 1960. Olihan ne aika tapauksia – varsinkin se kun kylän miehet joutuivat hommaamaan traktorikortin, Liinoja naurahtaa.