Mielipidekyselyt eivät kerro todellisia kannatuslukuja

0
Mielipiteet Loimaan Lehteen toimitus@loimaanlehti.fi

Ennen eduskuntavaaleja tehdään paljon poliittisten puolueiden kannatusmittauksia ja muutoksista nostetaan äänestäjiä manipuloiva klikkiotsikko pääuutiseksi.

Pienellä präntillä mainitaan otannasta puuttuvan yli 80-vuotiaiden mielipide. Heitä Suomessa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa oli noin 335 000 henkilöä eli 7,4 prosenttia silloisista äänioikeutetuista. Yhtä hyvin perustein voisi jättää muutama yli 18-vuotiaiden ikäluokka pois otannasta! Ja varsin vähälle huomiolle jätetään myös se, että esimerkiksi HS:n viimeisessä gallupissa 34 prosenttia ei ilmoittanut kantaansa tai jättää äänestämättä.

Tämä merkitsee, että yhteensä noin 41,4 prosenttia äänestäjistä ei ole näihin kannatusmittauksiin vaikuttamassa. Olisi hyvää informaatiota tehdä listaus, jossa kaikki äänestysikäiset suomalaiset olisivat mukana poliittisesta käyttäytymisestä riippumatta, silloin esimerkiksi viime HS:n mittauksessa kokoomuksen kannatus olisi 13,4 prosenttia, perussuomalaisten 11,2 prosenttia ja SDP:n 10,8 prosenttia.

Vapaassa yhteiskunnassa kannatusmittauksia saa tietysti mielin määrin tehdä, mutta paljon tärkeämpää olisi se, että media aktiivisesti tuo keskusteluun äänestämisen tärkeyden demokratiamme ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi. Jokainen meistä on, halusi tai ei, Suomi-nimisen organisaation jäsen ja saa siltä maailman (!?) parhaat palvelut, ja kykyjensä mukaan antaa osan tuloistaan kyseessä olevien palveluiden ylläpitämiseksi.

Mahdollisimman monen kansalaisen äänestäminen vaaleissa on siksi erittäin tärkeää; se takaa parhaiten kansan tahdon, jota poliittiset puolueet sitten toteuttavat yhdessä toivottavasti hyvässä yhteisymmärryksessä Suomen ja tietysti myös koko ihmiskunnan kokonaisetua nykyisessä ”totuuden jälkeisessä maailmassa” edistäen ja varjellen.

Tiedämme, että tietyt poliittiset tahot, jotka itse ovat varsin innokkaita äänestämään, mollaavat politiikkaa likaiseksi peliksi ja omien etujen ajamiseksi; näin saadaan vaalitulosta propagoitua oman taantumuksellisen politiikan suuntaan, kun äänestysprosentti jää alhaiseksi tämän mustamaalauksen takia.

Siksi jokainen äänioikeuttaan käyttävä on demokratiamme betonirungon rautaverkkoa, jos se jää liian harvaksi, betoni murtuu aika pienestäkin ”järistyksestä” ja sen myötä melkein kaikki muukin.

Hannes Mikkola
Kojonperä