Oripään kunta voi ostaa Suojalan kiinteistön

0
Seuraintalo sijaitsee Oripään terveysaseman naapurissa.

ORIPÄÄN kunta ryhtyy neuvotteluihin Suojalan seuraintalon kiinteistön ostamisesta. Asiasta neuvotellaan Suojalan omistavan paikallisen yhdistyksen kanssa.
Maanantaina kokoontunut kunnanhallitus keskusteli alustavasti aiheesta. Varsinaisia päätöksiä Suojalan ostamisesta ei tässä vaiheessa ole, vaan hallitus ottaa siihen kantaa myöhemmin, jos neuvottelut etenevät siihen pisteeseen.
Kiinteistö on noin 2 400 neliön suuruinen. Nykyinen Suojala on rakennettu vuonna 1941 sen jälkeen, kun alkuperäinen vuonna 1926 valmistunut Suojala tuhoutui tulipalossa. Suojala-yhdistyksen hallussa rakennus on ollut vuodesta 1984.
Yhdistys kokoontui pohtimaan rakennuksen kohtaloa viime keväänä ja päätyi myymisen kannalle. Yhdistyksen taholta myyntiä on pidetty perusteltuna, koska rakennuksesta koituu sille lähinnä kustannuksia: seuraintalo on ollut vähäisellä käytöllä viime vuosina ja on remontointitarpeessa (LL 7.6.2022).
Viime kesän suunnitelmista poiketen rakennusta ei ole vielä laitettu myyntiin verkkohuutokauppaan, mutta se on ollut niin sanotusti hiljaisessa myynnissä.

Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen kertoi tiistaiaamuna ottavansa hetimmiten yhteyttä Mika Niemiseen neuvotteluiden aloittamisen tiimoilta.
Nieminen edustaa Suojala-yhdistystä, jonka taustalla on puolestaan muutama paikallinen yhdistys. Tällä hetkellä yhdistyksen vetovastuussa on MTK-Oripää, jonka puheenjohtaja Nieminen on. Hän toimii myös kunnanvaltuutettuna Oripäässä.
Tolppanen perustelee kunnan ostoaikeita sillä, että Suojala sijaitsee keskeisellä paikalla Oripäässä ja pelkona on, että kiinteistö jää tyhjilleen ja käyttämättömäksi.
Jos kunta päättää ostaa Suojalan, Tolppasen mukaan kunnalla on vaihtoehtoina ainakin rakennuksen peruskorjaaminen mutta myös sen purkaminen. Hän muistuttaa, ettei Suojala ole suojeltu kohde ja visioi, että Suojalan voisi esimerkiksi rakentaa uusiksi alkuperäisen 1920-luvun ulkoasun mukaisesti.
Oripäässä on mietitty aiemmin myös kunnanviraston tilannetta ja etenkin sen jälkeen, kun kunnanviraston tiloja on jouduttu ottamaan varhaiskasvatuksen käyttöön. Tolppanen muistuttaakin, että Suojalan alue antaisi mahdollisuuksia moneen asiaan ja yhtenä vaihtoehtona voisi olla kunnanviraston rakentaminen kyseiselle tontille.
Aivan Suojalan naapurissa sijaitsee kunnan omistama terveysasema, ja sekin pitäisi hänen mielestään huomioida mietittäessä aluetta kokonaisuutena.
Suunnitelmat riippuvat osaltaan kuntokartoituksen tuloksista ja siitä, mitä Suojalan peruskorjaaminen tulisi maksamaan.

Vuosien saatossa Suojalassa on vietetty esimerkiksi syntymäpäiviä, häitä, tansseja, itsenäisyysjuhlia ja diskoja.

Idea Suojalan myymisestä kunnalle nousi puheeksi Niemisen ja Tolppasen juteltua yrittäjä-seminaarin yhteydessä.
– Rakennus nyt on mitä on, mutta se on aika keskeisellä paikalla, Nieminen luonnehtii.
Tulevissa neuvotteluissa kuntaa kiinnostaa Suojalan hinta, joka ei Tolppasen mukaan voi olla suuri. Pikemminkin kustannukset kunnalle tulisivat muodostumaan kiinteistön mahdollisista jatkotoimenpiteistä.
– Jos kauppa syntyy, puhutaan pienhankinnasta, hän sanoo ja havainnollistaa, kuinka kunta osti aikoinaan entisen Osuusliikkeen kiinteistön yhdellä eurolla. Siinä suurimmat kustannukset kunnalle koituivat rakennuksen purkamisesta.
Neuvoteltaessa hinnasta Nieminen sanoo yhdistyksen huomioivan rakennuksen realiteetit, joilla hän viittaa rakennuksen kuntoon ja markkinatilanteeseen.
Jos neuvottelut kunnan kanssa eivät johda kauppoihin, Suojalan myynti jatkuu. Nieminen ei pidä mahdottomana sitä, etteikö Suojalaa voitaisi asettaa verkkohuutokauppaan myöhemmin.
– Katsotaan kuitenkin tämä kortti ensin.

Suojalan ulkokuori on ränsistynyt etenkin terveysaseman puoleisesta sivusta.