PÄÄKIRJOITUS Turvallisuus on myös tunne

0
Kuvituskuva. LL Arkisto

Paikallislehden yksi tehtävä on valmentaa lukijoitaan navigoimaan arjessa tarjoamalla vastuullisesti tuotettua tietoa paikallisista asioista ja päätöksenteosta. Lehti ei ole yhteiskuntaopin tai terveystiedon oppikirja, mutta huomaamme lehdenteossa, että ihmiset tarvitsevat tietoa turvakseen – kaikenlaista pitää tietää, jotta pystyy elämään huolettomammin ja arkisen fiksusti.

Se voi tarkoittaa, että tietää mitä palveluita on lähellä tarjolla ja että niitä on tarjolla. Se voi tarkoittaa, että tietää, miten käyttää rahojaan järkevästi – sekä oman kukkaron että paikallisten palveluiden ja työpaikkojen säilymisen kannalta.

Se voi tarkoittaa, että tietää, mitä pitäisi hädässä tehdä, ja osaa jotakin tehdä.

Mitä jos sattuisi tulipalo, osuisin onnettomuuspaikalle tai joku saisi sairaskohtauksen?

Hyviä ja tarpeellisia kysymyksiä jokaiselle meistä. Tänään vietettävä 112-päivä on hyvä päivä verestää muistia näiden taitojen suhteen.

Toivottavasti ketään meistä ei näitä taitoja tarvitse, mutta jokaisesta meistä tuntuu varmasti turvallisemmalta, jos voimme ajatella, että ihmiset ympärillä osaavat auttaa tarvittaessa.

Se, että tietää mistä apua saa, tai osaa vaikka hälyyttää apua, on osa turvallisuuden kokemusta. Samoin se, että tietää sairastumisen tai muun kriisin sattuessa ammattilaisten apua olevan saatavilla.

Turvallisuus on myös tunne, ja sitä voidaan tiedolla vahvistaa.