TOIMITTAJALTA Komppaan koomikkoa

0
Kirjoittaja löysi alppiruusujen takaa pihan metsäpuutarhasta pyynpesän alkukesästä 2022. Pesän ympäristö rauhoitettiin useaksi viikoksi ja myöhemmin kesällä nähtiin, että kaikki poikaset olivat kuoriutuneet. KUVA: Janne Uusitalo

Muutaman kerran televisiossa olen herran nähnyt puhumassa hauskoja. Mieleen ei ole kyllä jäänyt yksikään läppä eikä juttu, sori.

Isomman vaikutuksen hän teki Bird-Life Suomen julkaiseman Linnut -lehden kolumnistina. Iikka Kivi kun on paitsi stand up -koomikko niin myös lintuharrastaja ja suojeluaktiivi.

Viime vuoden lopulla hän onnistui eräässä kirjoituksessaan vastaamaan kysymykseen, jota olen pohtinut.

Millä voisi vähentää kaikenlaista ilmasto- ja ympäristöahdistusta?

Ratkaisu on tietenkin tekeminen. Ihan konkreettinen tekeminen.

Iikka Kivi on esimerkiksi ryhtynyt käyttämään omaa lintutietouttaan lintujen elinympäristöjen pelastamiseen.

Hän nimittäin käy alueensa kuntien päätöksentekoon liittyvät pöytäkirjat ja kaavoitushankkeet kuukausittain läpi, ja yrittää bongata hankkeita, joissa pitäisi lausua jotakin ympäristön tai juuri lintujen puolesta – ja mielellään ajoissa ennen kuin päätöksiä tehdään.

Hankkeissa voi olla esimerkiksi puutteellinen linnustoselvitys, jota tehtäessä ei ole käyty maastossa, vaan tukeuduttu pelkkään kirjalliseen aineistoon. Ja jos maastoon onkin menty, tutustuminen on saatettu tehdä kevyesti tai vaikkapa sellaiseen vuodenaikaan, jolloin lintuja ei muutenkaan näkyisi.

Lintuharrastajathan tietävät, mitä lajeja milläkin alueella voisi asua, koska tuntevat tietenkin kunkin lajin elintavat.

Omaa asuinkuntaansa Kempelettä hän kehuu, yhteistyö on ollut kuulemma esimerkillistä. Esimerkkinä on tapaus viirupöllöstä, jonka pesimäreviiri oli löytynyt erästä asuinaluetta kaavoitettaessa. Kunta rajasi alueen pois rakentamisen piiristä ja osti jopa omatoimisesti lisää metsää suojatakseen pöllön pesimäaluetta lähestyviltä avohakkuilta.

Iikka Kivi on nimennyt tämän kaavoihin ja muihin suunnitelmiin vaikuttamisen kuntakomppaamiseksi. Tavallinen komppaaminen on lintuharrastajien kielellä harvinaisten lintujen hakemista tietyistä maastoista.

Harvinaisuuden näkeminen on harrastajalle tietenkin innostava asia, mutta suojeluaktiivi toteaa, että linnuston kannalta hyödyllisempää on vaikuttaa ajoissa näiden elinympäristöön.

Komppaaminen tarkoittaa joissakin murteissa koluamista ja tarkkaan etsimistä, musiikissa kompataan, kun säestetään vaikkapa jonkun sooloa.

Arkikielessä kompataan, kun ollaan samaa mieltä.

Komppaan koomikkoa.

Jotta voimme vaikuttaa, pitää kartuttaa tietoa, jotta osaamme vaikuttaa. Yhden viirupöllön pesimäreviirin turvaaminen ei muuta koko maailmaa, mutta pöllön maailman se muuttaa.

Kati Uusitalo