KOLUMNI Voittoasemasta pattitilanteeseen

0
Arkistokuva: TS/Ari-Matti Ruuska

Suloisia kissoja ja sähköisiä anaalihelmiä. Jos pitäisi puhtaalta pöydältä vastata, että missä yhteydessä nämä ovat olleet lähiaikojen keskusteluaiheiden kärjessä, tulisi harvalle shakki ensimmäisenä mieleen. Mielikuvituksessasi ei ole mitään vikaa, vaan suosionsa huipulla oleva lautapeli vain sattuu yllättämään käänteillään.

Aloitetaan kissoista. Suosituin nettishakkisivusto Chess.com esitteli tammikuussa viisi shakkibottia, jotka oli nimetty ja kuvitettu kissoiksi. Näistä raivostuttavin Mittens räjähti viraaliksi ilmiöksi – ainakin shakkimaailman mittapuulla.

Mittens oli suurisilmäisen kissanpennun kuvalla naamioitu shakkipelaajien sieluja syövä demoni. Elo-luvuksi oli merkitty yksi, mutta Mittens pelasi peliä noin 3 200–3 500-tasolla. Vertailun vuoksi mainittakoon, että tämän hetken (jopa kautta aikain) parhaan pelaajan, norjalaisen Magnus Carlsenin Elo-luku on tätä kirjoittaessa 2 852. Joten kyseessä oli kohtalaisen hyvin nappuloita siirtelevä kissimirri.

Kuten tasoluvuista saattaa arvata, voitti Mittens yli 99 prosenttia miljoonista pelaamistaan peleistä. Muutamat suurmestarit kykenivät tasapeliin, mutta voittoon tarvittiin Stockfishin, eli shakkikoneiden ykkösen, avustusta. Carlsen kieltäytyi julkisesti pelaamasta Mittensiä vastaan vedoten shakin olevan enemmän ihmisten välistä henkien taistoa kuin turpasaunaa kissanpennulta.

Carlsen kieltäytyi myös pelaamasta amerikkalaista suurmestaria Hans Niemannia vastaan. Niemann voitti ensin Carlsenin Sinquefield Cupissa, jonka jälkeen Carlsen vetäytyi turnauksesta ja vinkkasi epäsuorasti huijausepäilyistään. Seuraavassa herrojen kohtaamisessa Carlsen luovutti ottelun avaussiirron jälkeen, ja pian norjalainen syytti suoraan Niemannia kepulipelistä ja kertoi, ettei aio jatkossa pelata häntä vastaan.

Niemann on myöntänytkin nuorena huijanneensa nettipeleissä muutaman kerran mutta kiistänyt huijanneensa livepeleissä. Häntä kritisoivat uskovat hänen huijanneen paljon enemmän ja ihan lähiaikoina. Chess.com julkaisi aiheesta artikkelin, jossa raportoitiin Niemannia epäiltävän huijauksista yli sadassa nettipelissä.

Löysemmillä aikarajoilla pelattavissa nettishakkipeleissä huijaaminen on niin helppoa, että esteenä on vain pelaajan moraali. Livepeleissä huijarit ovat esimerkiksi käyneet toistuvasti vessassa opettelemassa seuraavat parhaat siirrot ja on myös kehitetty sähköimpulsseja antavia aparaatteja, joiden kautta huijarin avustaja voi morsettaa voittavat siirrot suoraan pelaajan iholle.

Koska vaatteiden alla olevista vempaimista jää nykyään kiinni, hurjimmat Niemannia epäilleet tahot väittivät hänen käyttäneen sähköimpulsseja antavia anaalihelmiä. Eli voittavatkin siirrot olisivat tässä tapauksessa olleet kirjaimellisesti perseestä.

Kalle Rajala
Kirjoittaja on kohtalaisen innokas shakinpelaaja. Mutta niin huono, ettei voittanut Mittensiä Stockfishin avustuksellakaan.