Alastaro Circuit investoi, miten hyödynnetään niiden tuoma lisäkiinnostus alueeseen – keskusteluilta listasi ratkaisuja

0
Virttaanharjun palvelujen kehittämistä pohdittiin Kahvila Siilinpesässä useissa työryhmissä. Yritysneuvoja Paula Avellán kirjasi Arja Tuomisen, Irmeli Peltolan, Tapio Peltolan, Vesa Viitalan, Markku Helanderin, Hannu Pietilän ja Anne Valli-Pietilän pohdintoja. Uimalampi oli ainakin listalla.

Lisäkilometrejä radalle, uusi varikkorakennus, ravintolaa, vip-tiloja. Ajettavaksi on tulossa tehokkaita sähköautoja, ja aikaa voi radalla kuluttaa myös ajosimulaattoreita ajamalla. Lisäksi alueelle on tulossa pomppulinnapuistoa ja trampoliinialuetta sekä liikennepuistotyyppinen alue, jolla voi ajaa polkuautoilla.

Radan alueelle aiotaan perustaa myös asuntovaunuille ja -autoille matkaparkki ja reittejä myös moottorikelkkailijoille ja mönkijöille on suunnitteilla.

Alastaro Circuit eli moottorirata aikoo laajentaa toimintaansa ympärivuotiseksi ( LL 2.3.).

Tapahtua alkaa jo tänä vuonna, perheineen radan enemmistöomistuksen hankkinut Markku Tuomaala valotti ratayhtiön suunnitelmia yhtiön ja alueen kuntien järjestämässä yhteistyöillassa.

– Jotta me saamme ihmisiä tulemaan, pitää olla majoitusta. Pitää olla palveluita, hän muistutti ja totesi, että moottorirata haluaa tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa, jotka haluavat tehdä aluetta tunnetuksi.

Tulevaa hahmoteltiin työryhmissä ja lähes kuusikymmentä keskustelijaa porisi pitkät listat ideoita, kysymyksiä ja huomioita. Mukana oli niin yrittäjiä, mökkiläisiä kuin alueen asukkaita ja Harjureitin isäntäkuntien Loimaan, Oripään, Huittisten ja Säkylän edustajia.

– Mitä voidaan tehdä yhdessä ja miten tekeminen tulisi organisoida? Jos alueella olisi yhteinen varauskeskus ja markkinointia, olisitko kiinnostunut olemaan mukana ja miten? Kuinka alueen kunnat ja laajemmin elinkeinoelämä voisivat tukea Virttaanharjun vapaa-ajan keskittymän kehittymistä ja laajenemista, työryhmiä evästettiin pohdinnassa.

Loimaan kauppakamaria edustaneet Pekka Heikonen, Niina Nurmi ja Tero Järvinen toivat esiin, että yritykset käyttäisivät paikallisia palveluita sekä työntekijöiden hyvinvointi-, virkistys- ja liikuntapäiviin että myös yritysten asiakkaille tarvittaviin majoitus-, ravintola- ja elämyspalveluihin.

Tarpeet voivat vaihdella muutamien ihmisten palveluista jopa satojen ihmisten tapahtumiin, ja sitä todennäköisemmin paikallisia käytetään, mitä helpommaksi palveluiden hankkiminen on tehty.

– Laadukasta, ei mitään luksusta. Mutta jotain spessua, Loimaan kauppakamariosaston puheenjohtaja Pekka Heikonen toivoi palveluilta.

– Nyt tarvittaisiin se kuuluisa Joku, joka lähtee tekemään organisointia, yhden työryhmän vastauksessa summattiin.

Yhtä organisoijaa toivoivat muutkin – sellaista, joka hoitaisi varaukset ja tekisi tarjoukset ja kokoaisi yhteen tiedot palveluista ja siitä, mitä kukakin tarjoaa.

– Kuljetuspalvelut? Siivous? Ruoka? Mökkitalkkari?

Samoin kaivattiin yhteistä nettipohjaista varausjärjestelmää, ja mielellään sellaista, jossa olisi versioita useille kielille ja joka mieluusti olisi jo olemassa, jotta sen kehittämiseen ei menisi aikaa ja rahaa.

– Käyttäjäkunta on myös hyvin erilaista. On metsästäjiä, moottoriurheilijoita ja kaveriporukoita esimerkiksi, yhdestä ryhmästä huomautettiin.

– Yhteinen sivusto, jolla tehdään kaikki tarjonta näkyväksi, useat työryhmät nostivat esiin.

– Ei tarvitse olla kovin kummoinen sivu, jotta ulkopaikkakuntalainen pääsee katsomaan että mistä saa ruokaa, mistä saa kaljaa ja mihin pääsee laulamaan karaokea, Säkylän kunnan liiketoimintajohtaja Hanna Nieminen totesi.

Tärkeintä on löydettävyys.

– Millä hakusanoilla matkailija, oli hän sitten ulkomaalainen tai suomalainen, tänne löytää? Ei hän osaa hakea Visit Virttaanharjulla tai Visit Säkylällä tai Visit Huittisilla. Ja matkailija ei tunne kuntarajoja, työryhmissä pohdittiin ja tiedettiin, että Visit Levi oy vetää aika hyvin.

– Turha keksiä konseptia uudestaankaan, jos Levi osaa tämän jo tehdä, niin tehdään sinne vaan retki ja katsotaan miten he ovat organisoituneet, Hanna Nieminen ehdotti.

– Aika paljon kohdistuu odotuksia kunnankin suuntaan, että pitäisi tehdä, mutta kyllä se vaatii aina aktiivisen yrittäjäporukan ja aktiiviset yrittäjät, jotka myös luovat sisältöä. Kuntahan ei sinänsä ole mikään matkailukohde, emme me tarjoa matkailua, vaan yritykset.

– On ollut valtavan hyvää keskustelua ja on tullut selkeästi ilmi se, että alueella on valtavasti potentiaalia ja valtavasti palveluja, mutta kaikki ovat pikkasen panneet kattilaa päähän, ettei kukaan ainakaan tulisi ostamaan eikä kenellekään kertomaan, että naapurissakin on vähän myytävää, Markku Tuomaala totesi.

– Yhdessä voidaan olla enemmän.

SANOTTUA

Olisipa kuntien ja muiden kumppanien kanssa yksi palkattu henkilö, joka hoitaisi neuvonnan, markkinoinnin ja tiedotuksen – että olisi ihminen, jolta kysyä

Puolustusvoimat on alueella tärkeä toimija, se mukaan pohdintoihin

Yhteinen ”markkinointisateenvarjo”, jonka alle toimijat voisi kerätä

Selkeät alkukyselyt – kuka lähtee mukaan?

Golfkentän parkkipaikan hyödyntäminen hiihtokauden pysäköintiin ja osaksi hiihtoreittiä

Yhteinen hanke, jolla kehitetään toimintaa ja saadaan EU-rahasta alkupotti

Tuotteistus? Ammattimaistuminen? Mökeille laatukoulutus?

Reitistöltä pisto kylälle, jossa on jo valmiiksi palveluja

Uimaprunni pitäisi saada tai pystyisikö Kankaanjärveä paremmin hyödyntämään?

Harjureitille monipuolisemmat reitit, joissa huomioitaisiin eri käyttäjät ja eri vuodenajat. Talvipyöräily ja -kävelyreitit, palvelut koiraharrastajille?

Pyörämatkailun kehittäminen ympärivuotiseksi, maastopyöräily

Nykyisen mökkikylän alueella paljon valmiita tontteja, mihin pysähtynyt?

Ulkokuntoilulaitteita Harjureitille (lähelle mökkikylää)

Kahdelta reitiltä mökkikylässä puuttuu katuvalot

Golfin kahvio kesällä käyttöön pyöräilijöille ja vaeltajille

Miten Vampulan Tuulikki-lentokenttää ja Oripään lentokenttää ja niiden sidosryhmiä voitaisiin hyödyntää?

Harjun reunaan pitäisi saada myös vakituisen asumisen tontteja.

Paikalliset käyttämään palveluja

Olisiko syytä perustaa joku yhdistyskin toimintaa kehittämään?

Huomiot peräisin keskustelutilaisuuden työryhmien vastauksista.