Hoiva-avustajakoulutus on nopea väylä työelämään

0
Liisa Sillanpää aloitti vuoden mittaisen hoiva-avustajakoulutuksen oppisopimuksella tammikuussa. Vaikka hän ehtinyt tehdä alan töitä jo puolitoista vuotta, hän sanoo koulutuksen tuovan varmuutta ammattiosaamiseensa ja todistuksen pätevyydestään. Novidan Turuntien koulutuspäällikkö Timo Kulmala sanoo hoiva-avustajakoulutuksen olevan nopea väylä työelämään. Kuva: Sari Holappa

LOIMAA Puolitoista vuotta sitten Liisa Sillanpää oli tilanteessa, jossa työt olivat loppumassa kaupan alalla 30 vuoden työuran jälkeen. Hän sanoo pohtineensa jo jonkin aikaa vaihtamista hoiva-alalle, jossa töitä tuntui piisaavan.
– Se oli kuitenkin kauhea kynnys, koska olen jo tämän ikäinen, Sillanpää, 58, kertaa.
Kun hän sitten rohkaistui soittamaan hoivapalveluyritykseen ja kysymään töitä, hän sai kuulla, että ikä koetaan pelkkänä plussana.
– Koska työni on mahdollistaa vanhusten asuminen kotona mahdollisimman pitkään ja mukavasti, on vain eduksi, että kotityöt ja muut arjen askareet ovat tuttuja.
Työnkuvaansa vanhusten parissa hän luonnehti erittäin monipuoliseksi. Siinä kun pääsee tekemään paitsi ruokaa myös siivoamaan. Usein hoidetaan myös kauppa- lääkäriasioita tai sitten vain istutaan asiakkaan kanssa sohvalla ja katsellaan vanhoja valokuvia. Kerran Sillanpää kertoo istuttaneensa jopa perunoita.
– Tärkeintä on osata olla läsnä, koska ikäihmisille hoitajan käyminen voi olla se päivän tai viikon kohokohta, hän painottaa.
Kun Sillanpäälle ehdotettiin viime joulukuussa hoiva-avustajan koulutusta oppisopimuksella, hän tarttui tilaisuuteen, vaikka työ olikin jo ehtinyt tulla tutuksi käytännön tasolla. Koulutuksesta hän kokee saavansa varmuutta ammattiosaamiseensa ja todistuksen pätevyydestään. Lisäksi vuoden mittaisten opintojen jälkeen ei ole enää iso kynnys jatkaa yhtä vuotta lisää lähihoitajaksi, jos siltä tuntuu.
Novidan Turuntien koulutuspäällikkö Timo Kulmala sanookin hoiva-avustajien lyhyen koulutuksen olevan nopea tie työelämään, sillä siinä keskitytään vain ammattiin liittyviin asioihin. Esimerkiksi lääkehoidolliset asiat eivät kuulu heidän työtehtäviinsä.
– Kaikki ylimääräinen on karsittu pois, ja koulutuksen aikana luetaan aineita kohdennetusti.
Pula hoitajista on valtava, ei pelkästään Loimaan seudulla vaan koko maassa. Julkisen alan eläkevakuuttaja Kevan maaliskuun alussa julkaiseman selvityksen mukaan esimerkiksi lähihoitajia arvioidaan puuttuvan koko maasta 8800, kun vuonna 2021 vaje oli 738. Varsinais-Suomessa lähihoitajista oli 782 työntekijän vaje vuonna 2021, kun nyt ennuste näyttää Kevan selvityksen mukaan 1296 lähihoitajan vajetta.
Kilpailu työntekijöistä onkin niin kova, että Kulmala lähihoitaja- ja hoiva-avustajakoulutuksessa olevat halutaan sitouttaa työpaikoille hyvissä ajoin ennen koulutuksen päättymistä.
– Työnantajat lupaavat monesti vakituisen työpaikan jo heti koulutuksen alussa, Novidan terveydenhuollon aineiden opettaja Heidi Haapaniemi-Kahala sanoo.
Erityisen suosituksi on noussut oppisopimuskoulutus, joka on ennen koettu enemmän vanhempien opiskelijoiden väyläksi. Nyt Haapaniemi-Kahala sanoo sen polun kiinnostavan nykyään ihan kaikkia. Liisa Sillanpää sanookin, että näin hän pystyy edelleen tekemään töitä ja samalla tuomaan oppimansa asiat suoraan käytännön tasolle.
– Kun opin jotain uutta koulussa, mietin heti, miten ja kenen asiakkaan kanssa voin soveltaa tietoani, hän kehuu.
Hoiva-avustajan koulutus ei ole Timo Kulmalan mukaan mikään uusi asia, mutta se nousi esiin, kun valtiovalta rupesi puhumaan siitä laajemmin.
– Meillä on ollut sitä koko ajan tarjolla, mutta hakijoita ei ole ollut.
Tammikuussa Novidan Turuntien yksikössä aloitti kuitenkin uusi ryhmä, johon tuli mukaan 15–16 hoiva-avustajaopiskelijaa. Maaliskuun loppuun on nyt uusi haku käynnissä, vaikka hakea voi jatkuvan haun kautta milloin vain.
Hoiva-avustajia Kulmala pitää erittäin tärkeänä lisänä hoitotyössä, sillä näin työtehtäviä pystytään kohdentamaan entistä paremmin kullekin ammattiryhmälle. Siten sairaanhoitaja, lähihoitaja ja hoiva-avustaja tekevät kukin omia töitään, mutta toisiaan täydentäen.