KIRJOITTAJAVIERAS Hanketta pukkaa – väsyttääkö?

0
KUVITUSKUVA LL/TS/Kuvaaja: Jori Liimatainen

EU-rahoitus ja hankkeet ovat useimmille aika vieraita. Leader ohjelman kautta saatavilla ollut rahoitus voi olla jossain määrin tuttu, olet kuullut siitä tai olet saattanut osallistua talkootyön merkeissä.

Nyt on alkamassa jo viides rahoituskausi. Ohjelmaa toteuttavia yhdistyksiä, joita kutsutaan toimintaryhmiksi on tällä kaudella 52, niissä työskentelee noin 200 työntekijää ja yhdistysten hallituksissa on jäseniä noin 1 000.

Yhdistyksissä on noin 10.000 jäsentä. Kohdealueella asukkaita on 2,5 milj.

Ryhmien saama hankerahoitus on 175,8 milj. euroa, jonka lisäksi ryhmät saavat toimintakuluihin 47,5 milj. euroa. Vuosien 2023–2027 koko ohjelman rahoitus on 223 miljoonaa, josta 175,8 milj. euroa on varsinaista tukea hankkeille. Loimaa kuuluu V-S Jokivarsikumppanit r.y:n alueeseen. Tämä alue on saamassa 3,273 milj. euroa hankkeisiin ja 927 000 euroa toimintarahaa.

Näkökulmia on hankeasioissa useampia, valtakunnallinen ohjelma ja ministeriö, toimintaryhmien taso ja itselle läheisin Leader-hanketta toteuttavan yhdistyksen.

Toimintaryhmät kävivät läpi keväällä 2019 teemoja, joissa koettiin tarvetta tehdä asioita toisin. Lista oli hyvin pitkä. Esillä olivat muun muassa rahoituksen määrä ja uudet toimintatavat Leader-ryhmien sisällä. Yksi oli toimintaryhmien määrä. Niiden määrä väheni lopulta vain kahdella.

Toimintaraha 2023 alun päätöksessä on 15 prosenttia tai jopa 33,5 prosenttia ryhmän rahoituksesta.

Esimerkiksi kaksi laajapohjaista ryhmää selviää 15 prosentin toimintarahalla ja siten hankerahoitukseen ne voivat käyttää 85 prosenttia eli 13,7 milj. euroa. Pieniä Leader-ryhmiä ei vain ollut halua yhdistää, osasyy voi olla ohjelman ”alhaalta ylös” toimintaperiaate sekä alueiden haluttomuus. Jokivarsikumppanien toimintarahan osuus on 22 prosenttia.

Ensisijainen kysymys on nyt mistä löytyvät ne yhdistykset, jotka kykenevät hakemaan ja toteuttamaan hankkeita?

Vuosien mittaan on jo tehty paljon hankkeita. Aika monilla on kokemus hankkeiden vaikeuksista eri vaiheissa. Hakujärjestelmä Hyrrä viivästyi viime kaudella pahoin ja myöhässä ollaan nytkin. Toteuttajista parhaat edellytykset ovat niillä, joilla on oma palkattu henkilö ja luonnollisesti kunnilla.

Miten muut, väsymystä on ilmassa? Aktiiveja on vaikea löytää yhdistyksiin, saati hankkeisiin. Loimaalla kaupunki on onneksi auttanut pitkään myöntämällä hankepäätöstä vastaan tilapäislainaa ja siitä on ollut iso apu. Yksi huoli vähemmän. Ohjelmakausi alkaa tilanteessa, jossa taas kerran kysytään kestävyyttä ja kykyä.

Jaksamista hankkeita miettiville yhdistyksille.

Matti Tunkkari

eläkkeellä oleva Loimaan kehittämisjohtaja