KOLUMNI Politiikka kiehtoo yhä useampaa nuorta

0
Arkistokuva: TS/Ari-Matti Ruuska

Näin vaalien alla internet ja sosiaalisten medioiden alustat täyttyvät kiivaasta keskustelusta liittyen puolueisiin ja niiden ehdokkaisiin, jotka ovat kantaneet kortensa kekoon ja lähteneet ehdolle eduskuntavaaleihin.

Erityisesti nuorten suosimilla alustoilla käyttäjät osallistuvat argumentointiin puolueiden puolesta. Jopa alaikäiset, joilla ei vielä ole äänioikeutta, ottavat vahvasti kantaa eri aiheisiin, kun kyseessä on politiikka. Tuntuu, että nuoret ovat hyvin kahtiajakautuneita politiikan suhteen ja kahden puolueen kannattajien väliinputoajat harvemmin pitävät meteliä mielipiteistään ja ajatuksistaan.

Nuoret pitävät paljon ääntä omista arvoistaan, mikä on tullut todettua esimerkiksi Tiktokin puolella, jossa videot toistensa perään käsittelevät ajankohtaisia aiheita, kuten maahanmuuttopolitiikkaa ja ilmastokriisiä. Liekö kyse siitä, että sosiaalinen media antaa jokaiselle mahdollisuuden tuoda oman mielipiteensä esille vai siitä, että nuoret todella ovat nykyään enemmän kiinnostuneita politiikasta. Välillä tuntuu, että kymmenen viime vuoden aikana tässä on tapahtunut hurja muutos. Jotenkin tuntuu, että nuoret eivät ehkä ennen puhuneet politiikasta, vaan se oli enemmänkin “aikuisten juttu”. Nykyään taas nuoriso on se äänekkäin ihmisryhmä, kun taas keski-ikäiset ja sen ylittäneet eivät – ainakaan netissä – niinkään jaksa vaivautua puuttumaan toisten äänestysvalintoihin.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin todeta, että nuoret todellakin yrittävät parhaansa mukaan vaikuttaa toisten ehdokasvalintoihin. Tämä on ehkä hieman kyseenalaista, kun demokraattisessa Suomessa elämme, mutta toisaalta on mahtavaa nähdä, kuinka yhä nuoremmat osaavat perustella näkemyksensä todella hyvin.

Erityisesti teini-ikään ehkä kuuluukin tietynlainen jääräpäisyys, mikä näkyy politiikkakeskusteluissakin. Hieman vanhempien, 20 vuotta täyttäneiden välisissä keskusteluissa olen todennut, että heidän kanssaan on helpompi vaihtaa ajatuksia ja ottaa oikeasti informaatiota vastaan ilman, että joutuu pelkäämään osapuolen suuttuvan omista näkemyksistäni.

On kuitenkin mahtavaa, kuinka kiinnostuneita nuoret ovat Suomen tulevaisuudesta ja nykyhetkestä! Politiikka nostaa päätään, ja yhä useammat nuoret haluavat olla osa sitä – muutama juuri ja juuri täysi-ikäinenkin on ehdolla vaaleissa, mikä kertoo siitä, että jo nuoret löytävät paikkansa eri puolueista ja ovat valmiita nousemaan jakkaralle, kun kyse on poliittisesta puheesta. Hyvä me nuoret!

Enni Lahti