LOIMAA Paikallispoliisiasemien uudistustyö etenee Lounais-Suomessa. Loimaan, Kankaanpään, Kokemäen, Uudenkaupungin, Paraisten ja Kemiönsaaren poliisiasemista tulee huhtikuun alussa yleispoliisiasemia.

Yleispoliisiasemalla kaikki poliisit tekevät sekä valvonnan että rikostorjunnan töitä, kun tähän mennessä osa poliiseista on ollut kenttäpartioissa ja osa tutkinnassa. Uudistuksen peruslähtökohta on ollut parantaa alueiden valvontaa.

– Aktiivinen valvonta ja hälytystoiminta turvataan. Lisäksi muutokset mahdollistavat aiempaa paremmin ennalta estävän valvonnan, ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta sanoo. Hän työskentelee laitoksen valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtajana.

Valvontatyön lisääminen on Sundqvistin mukaan mahdollista siksi, että kaikkein vaativimpien rikosasioiden esitutkinta siirretään isompien poliisiasemien hoidettavaksi. Samalla osa rikostorjunnan henkilöstöä siirtyy isommille poliisiasemille.

– Henkilöstömäärä pienemmillä poliisiasemilla siis hieman pienenee, mutta jäljelle jäävä henkilöstö pystyy paremmin käyttämään työaikaansa valvontaan eli näkymään siellä, missä kansalaisetkin ovat, Sundqvist tähdentää tiedotteessa.

Uudistuksen myötä poliisilla on mahdollisuus joustaa eli vaihdella painotuksia valvontatyön, hälytystehtävien ja rikostorjunnan töiden välillä. Samanaikaisesti vaativien rikosasioiden selvittämistä turvataan, kun jutut ohjataan sinne, missä on jo valmiiksi vaadittavaa erityisosaamista.

Vaikka osa rikosasioista siirtyy hoidettavaksi yleispoliisiasemilta kauemmaksi, alueen asukkaat kuitenkin voivat jatkossakin asioida lähipoliisiasemalla. Esimerkiksi kuulustelut pyritään aina hoitamaan asiakkaan kotia lähimmällä poliisiasemalla.

Poliisin henkilöstöltä muutos edellyttää kouluttautumista, mikä on jo meneillään. Yleispoliisiasemien toimintamallia testataan kokeilujaksona vuoden 2024 loppuun, minkä jälkeen poliisilaitos päättää toiminnan jatkosta.