VAALIT Maarit Koivisto laittaisi rahaa koulutukseen, tutkimukseen – ja kulttuuriin

0
Maarit Koivisto valitsi kuvauspaikaksi Loimaan Taidetalon ja otti kuvaan mukaan myös alttoviulunsa, koska haluaa kiinnittää huomiota kulttuurin asemaan yhteiskunnassa. Hän nostaisikin kulttuurin valtionrahoituksen yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, ja turvaisi kaikille, erityisesti lapsille mahdollisuuden kulttuuriharrastukseen.

Maarit Koivisto, miksi juuri sinä olet sopiva eduskuntaan?

– Olen tieteellisen tiedon puolustaja. Päätösten pitäisi perustua tietoon pikemminkin kuin olettamuksiin tai tunnepohjaisiin asioihin.

Mitä aiot muuttaa?

– Hyvinvointialueiden rahoitusmalli pitäisi vakauttaa, ja siinä yksi vaihtoehto olisi niinsanottu maakuntavero, eli verotusoikeus hyvinvointialueille. Myös päihdepolitiikkaa pitäisi muuttaa, sillä nykyinen päihdepolitiikka ei ole inhimillistä eikä se riittävästi kykene estämään päihdekuolemia.

Miten muuten/muualla vaikutat yhteiskuntaan?

– Olen kaupunginvaltuutettu Loimaalla ja aluevaltuuston varapuheenjohtaja ja siten myös aluehallituksen pöytäkunnan jäsen. Lisäksi olen Loimaan Seudun Työttömät ry:n puheenjohtaja.

Mistä saat tietosi, joihin perustat yhteiskunnalliset näkemyksesi ja kantasi?

– Sosiaali- ja terveyspoliittisissa kysymyksissä koulutus auttaa. Suureksi avuksi on opittu tieteellisen tutkimuksen lukutaito, sillä tutkimukset ja muut eivät ole aina ihan helppoa luettavaa. Lisäksi seuraan asiantuntijoita ja tietoa saan myös puolueen tiedotuskanavista.

Mikä yhteiskunnassa saa liikaa rahaa? Mikä saa liian vähän rahaa?

– Puolustusbudjettia ei saa enää kasvattaa, ei ainakaan yli kahden prosentin valtion budjetista. Myöskään sellaisiin haitallisiin yritystukiin, jotka estävät yritysten kehitystä tai ympäristön suojelua ei pidä käyttää enempää rahaa.

– Lisää rahaa tarvittaisiin terveydenhuoltoon erityisesti hoitajapulan ratkaisemiseksi. Myös sosiaaliturvaa tulisi uudistaa ja se vaatii rahaa. Lisäksi enemmän rahaa tulisi sijoittaa koulutukseen, tutkimukseen ja kulttuuriin.

– Kulttuuri kuuluu kaikille. Kulttuurin julkisella rahoituksella turvataan kaiken ikäisille ja erilaisista taustoista tuleville mahdollisuus kulttuuriharrastuksiin. Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla mahdollisuus kulttuuriharrastukseen vanhempien tulotasosta riippumatta. Kulttuurin valtion rahoitus tulisikin nostaa yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Miksi juuri sinun puolueesi pitäisi saada kansanedustajia?

– Olemme osaavin puolue, uskallan näin väittää. Ajamme selkeimmin köyhyyden vastaista politiikkaa ja köyhien ja pienituloisten asioita sekä vastustamme selkeimmin peruspalveluiden leikkauksia. Ihmisoikeudet ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä arvojamme.

Miten olet yhteydessä äänestäjiin?

– Osallistun keskustelutilaisuuksiin, kirjoitan somessa ja lehtikirjoituksia. Enemmän vuorovaikutusta voisi kyllä olla.

Mitä haluaisit äänestäjiltä kysyä?

– Velkakeskustelu on paljon tapetilla. Onko sinulle äänestäjä selvää, miten eri puolueiden leikkauslistat vaikuttavat juuri sinun elämääsi? Olisiko taloutta parempi tasapainottaa verotuksellisin keinoin, talouden tulopuolta kasvattamalla?

Mikä on paras jo olemassa olevista laeista?

– Aika tyytyväinen olen sote-uudistuslakipakettiin. Se ei ole täydellinen, mutta aika hyvä kuitenkin.

Minkä lain haluaisit säätää?

– Haluaisin uudistaa päihdelainsäädäntöä, jotta mahdollistettaisiin päihdehaittoja ehkäisevä työ paremmin. Teen päihdelääketieteen alalta väitöskirjaa ja työskentelen akuuttilääkärinä ja suuri osa potilaita on myös päihdepotilaita.

+ Mitä oman vaalipiirin / seudun asioita haluat edistää?

– Saaristomeren haavoittuvaisen ekosysteemin suojelua ja samoin Varsinais-Suomen lähijunaliikennettä. Autoton elämä esimerkiksi työmatkojen takia pitää paremmin mahdollistaa myös muualla kuin Turussa. Sosiaali- ja terveyspolitiikan suuret kysymykset koskettavat tietysti myös Varsinais-Suomea.

FAKTA

Maarit Koivisto, Vasemmistoliitto

Ammatti/koulutus: Lääkäri, sairaanhoitaja amk, lääketieteen lisensiaatti

Syntynyt: 1986

Kotoisin Keuruulta, asuu Loimaalla

Perheeseen kuuluvat puoliso ja lemmikkikanit

Harrastaa alttoviulunsoittoa