PÄÄKIRJOITUS Asennekin on arvostusta

0
Kuvituskuva LL Arkisto/SSS

On jo kauan tiedetty, että isot ikäluokat jäävät eläkkeelle, ja lapsia ei ole syntynyt entiseen malliin pitkään aikaan, joten työmarkkinoille tulee olemaan tarjolla vähemmän väkeä. Työvoimapulaa on toitotettu, mutta ihan todesta sitä ei ole taidettu ottaa – osin ehkä siksi, että samaan aikaan on ollut jo pitkään yli 300 000 ihmistä työttömänä.

Pula on kuitenkin totta. Esimerkiksi Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) työvoimaennusteen mukaan eniten on Varsinais-Suomessa pulaa sairaanhoitajista ja lähihoitajista – ja muun muassa yli 200:lle sosiaalityöntekijälle olisi välitön tarve. Erityisopettajia tarvittaisiin, ja lastentarhanopettajien vaje on täällä Suomen suurin.

Keinoja eri alojen työvoimapulaan on perätty kauan.

Kipeän pulan aloilta karkaa koko ajan ihmisiä muualle, paremman palkan ja parempien työolojen perässä – kun on liian vähän ihmisiä töissä, tulee kiire ja työpäivistä kilpajuoksua. Onkin hienoa, että Loimaallakin koulutetaan hoiva-avustajia, joiden ansiosta lääkärit ja hoitajat voivat keskittyä omaan työhönsä – toivottavasti näitä avustajia sitten myös palkataan!

Joskus voi ”pienelläkin” asialla edesauttaa toisten työssäjaksamista ja -ehtimistä. Esimerkiksi varaamalla taloyhtiössä asiakaskäynnille tulevalle kotihoidon työntekijälle oven lähelle parkkipaikan ( LL 11.3.) – ei kulu aikaa hoitotyöstä parkkipaikan etsimiseen.

Asennekin on arvostusta.