PÄÄKIRJOITUS Olisiko Loimaan seutu pilotti?

0
Kuvituskuva: Arkisto/SSS.

Työ- ja elinkeinoministeriön paljon ajankohtaisohjelmissakin esiintyvä alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kirjoittaa kolumnissaan ( tem.fi ), että Suomessa on jo ”hirmuisesti” hyödyntämätöntä työvoimapotentiaalia.

Työttömiä on siis 360 000. Pylkkänen toteaa, että hieman vajaan 7 prosentin työttömyysaste on liian iso, kun työvoimasta on samaan aikaan pula.

Toki hän muistuttaa myös työperäisen maahanmuuton tärkeydestä – ja ihmettelee, miksi yritykset eivät maahanmuuttajia työllistä ja harmittelee, että yli puolet tänne muuttaneista lähtee Suomesta jo muutaman vuoden sisällä. Suomen työttömistä on maahanmuuttajataustaisia muuten 15 prosenttia ja loput suomalaistaustaisia.

Kuntouttava työtoiminta on jo esimerkiksi siirtynyt hyvinvointialueiden järjestettäväksi ja työllisyyden hoito on siirtymässä kunnille tai niiden muodostamille yhteistoiminta-alueille ensi vuoden aikana. Koska kunnilla on jo elinkeino- ja koulutuspalveluja, niiden ajatellaan voivan tukea työllistymistä alueen työttömille kohdennetuilla ja paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivilla palveluilla.

Loimaalainen YTK Työttömyyskassa on aloittanut kampanjan, jonka tavoitteena on muuttaa lainsäädäntöä niin, että työttömyyskassat voisivat auttaa jäseniään työllistymään. Nyt kassat eivät YTK:n mukaan saa kertoa jäsenilleen edes avoimista työpaikoista, vaikka ovat päivittäin tekemisissä satojen tuhansien työnhakijoiden kanssa.

Voisi myös luulla, että kassoilla olisi paljon dataa käytössään sekä työttömistä että työllistymisestä ja että kaikki keinot osaajapulassa olisivat tervetulleita.

Olisiko mahdollista luoda jo ennen mahdollista lakimuutosta Loimaan seudulle pilotti, jossa tutkittaisiin kuntien, YTK:n, TE-toimiston, hyvinvointialueen ja kotouttamispalveluissa tunnustusta saaneen Loimaan evankelisen kansanopiston tietojen ja osaamisen yhteisvoima hyödyntämättömän työvoimapotentiaalin muuttamisessa työllisyydeksi?