Sallilan asiakkailla kuluttajien sähköhyvitys voi näkyä huhtikuun laskussa

0

30LOIMAAN SEUTU Paikallinen sähköyhtiö Sallila Energia pyrkii saamaan sähköhyvitykset asiakkaidensa laskuille huhtikuussa.
Myyntipäällikkö Katja Mäkinen kertoo yhtiön olevan kuitenkin riippuvainen siitä, milloin heidän järjestelmätoimittajansa saa tehtyä hyvityksen edellyttämät muutokset Sallilan järjestelmiin.
– Hyvitykset maksetaan heti, kun mahdollista.

Sähköhyvitystä voidaan maksaa laskennallisesti neljän kuukauden ajalta. Mäkinen havainnollistaa, että hyvityksen ensimmäinen erä maksetaan marras-joulukuun sähköenergian kulutuksen perusteella ja toinen erä tammikuun kulutuksen perusteella kaksinkertaisena.
– Hyvitys koskee kuluttaja-asiakkaita, joilla on marras-tammikuussa ollut sellainen sähkönmyyntisopimus, jonka arvonlisäverollinen hinta on ollut yli kymmenen senttiä kilowattitunnilta tai joilla on pörssisähkösopimus.
Hyvitys maksetaan kahdessa osassa, esimerkiksi huhtikuun ja toukokuun sähkölaskuissa.
– Hyvityksen laskennassa käytetään ensimmäisen hyvitysosan kohdalla marras-joulukuun sähkönkulutusta ja sähkönmyyntisopimuksen hintaa (energia ja perusmaksu) ja toisen hyvitysosan kohdalla tammikuun sähkönkulutusta ja myyntihintoja.

Mäkinen muistuttaa, että sähköhyvityksessä on valtion määrittelemä omavastuuosuus, joka on 90 euroa kuukaudessa, eli vasta kyseisen summan ylittävä osa oikeuttaa hyvitykseen. Omavastuun ylittävästä osasta hyvitetään puolet, mutta enintään 700 euroa kuussa. Hyvitys ei koske sähkönsiirtoa.
– Hyvitys maksetaan automaattisesti kaikille niille asiakkaille, jotka ovat siihen oikeutettuja. Asiakkaan ei siis tarvitse itse tehdä mitään saadakseen hyvityksen.
Niille asiakkaille, joilla on voimassaoleva sähkönmyyntisopimus Sallilan kanssa, hyvitys näkyy laskulla omana hyvitysrivinään. Siinä tapauksessa, jos hyvitys on suurempi kuin laskun loppusumma, jäljelle jäävä hyvitys siirtyy seuraavalle laskulle.
Jos myyntisopimus Sallila Energian kanssa on päättynyt, yhtiö muodostaa hyvityksistä erilliset hyvityslaskut ja maksaa hyvitykset asiakkaan ilmoittamalle tilille.
– Pääsääntöisesti toivomme, että asiakkaat hyvityslaskun eli miinusmerkkisen laskun saatuaan ottaisivat yhteyttä laskuttajaamme Ropo Capital oy:öön ja ilmoittavat heille tilinumeron, jolle haluavat hyvityksen saada.

Hyvitys perustuu eduskunnan hyväksymään lakiin väliaikaisesta sähköhyvityksestä, jota maksetaan korkean sähkön hinnan takia.
Kysymykseen siitä, onko kallis energia saanut kuluttajat säästämään sähköä, Sallilan liiketoimintajohtaja Raimo Prusi vastaa, että heillä sähkönkulutus oli joulu-tammikuussa hieman aiempaa vuotta alhaisempi. Hänen mukaansa tähän vaikutti sähkön hintoja enemmän leuto talvi.
Valtio korvaa sähkönmyyntiyhtiöille asiakkaille maksettavat hyvitykset.
– Kaikki hyvityksen toteuttamiseen vaadittavat järjestelmämuutokset ja mahdollisen lisätyövoiman aiheuttamat kustannukset jäävät sähkönmyyntiyhtiöiden maksettaviksi, Mäkinen muistuttaa.