Sumu hälvenee tekemällä

0
Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo (kolmas vasemmalta) kävi kuulemassa Loimaan kaupungin ja kauppakamariosaston kuulemisia. Tietoa seudusta jakoivat kauppakamariaosaston asiamies Niina Nurmi, kaupunginjohtaja Jari Rantala, kauppakamariosaston puheenjohtaja Pekka Heikonen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teija Ek-Marjamäki ja kehittämisjohtaja Paavo Laaksonen.

Loimaa

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwon Loimaan vierailun päiväksi osui aikaamme kuvaava sää. Lukuisat ennakoimattomat yllätykset covid-pandemiasta ja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ovat vaikuttaneet niin elinkeinoelämän kuin kaikkien muidenkin näkymiin tulevasta.

– Sumuista on, hän summaa kauppakamarin jäsenyrityksiltä kuultua.

Kuva Loimaan kaupungista kirkastui entisestään vierailulla. Loimaa näkyy hänen mielestään hyvin niin maakunnassa kuin kauppakamarissakin. Teollisuuden ja yritysten lisäksi tunnettuutta tuovat urheilu ja kulttuurikin.

– Munkkis, Bisons ja Sarka, aivan ihana paikka, hän nostaa esimerkeiksi.

Ja kahden koiran omistajana kiittelee, että Loimaalla napattiin kiinni lemmikkieläintrendiin, joka vielä korona-aikana sai lisää nostetta, ja ruokaa tehdään lemmikeille peräti kolmessa yrityksessä.

Kaiken lisäksi kaupunki sijaitsee ihanteellisessa paikassa, optimaalisesti Turun ja Tampereen välissä. Ja Loimaan läpi kulkee itse asiassa jo huoltovarmuudellekin tärkeä reitti, hän muistuttaa raiteiden ja väylien ja niiden kunnon merkityksestä.

– Ei kaikki väki mahdu, eikä haluakaan Tampereelle, Turkuun, Helsinkiin.

Siitäkin syystä tarvitaan todella elinvoimaisia aluekeskuksia, jollaiseksi hän Loimaan laskee.

– Loimaalla on suunnitteilla ja käynnissä useita hankkeita, jotka lisäävät kaupungin vetovoimaa ja houkuttelevuutta, hän sanoo ja listaa näistä esimerkeiksi kaupungin brändin uudistamisen sekä muun muassa Loimijoen rantapuiston kohennuksen.

Kaisa Leiwo kiittelee, että kaupunkiin on helppo tulla.

– Esimerkiksi päivähoitopaikan saa heti, mikä on hienoa. Tontteja on saatavilla ja myös yritykset kehuvat nopeaa ja joustavaa päätöksentekoa tilahankkeissa.

– Seuraan mielenkiinnolla brändiuudistusta – siitä löytyy varmasti myös tulevaisuustyöhön ammennettavaa.

Näkymien sumuisuus on saanut monet jäsenyritykset osallistumaan – miettimään tulevaisuuden maailmoja kauppakamarin tulevaisuustyöpajoissa.

Sumua hälvennetään myös verkostoitumalla.

– Sitä mahdollisuutta meidän toiminnassa arvostetaan korkealle, hän kertoo kauppakamarin jäsenkyselyiden tuloksista.

Maailmanlaajuisten tapahtumien ja niiden vaikutusten ohella jäsenyrityksissä mietitään työvoiman saatavuutta, tai ehkä ennemminkin pulaa. Sitä ei meinaa löytyä tehdastyöhön lattialle, pulaa on insinööreistäkin yhtä lailla ja tilanne ei ole palveluissakaan helpottanut.

Missä ihmiset sitten ovat?

– Jonkin verran työvoimaa varmaan syrjäytyi, hän miettii korona-aikaa ja sanoo, että nousu takaisin työelämään ei ole ongelmaton.

Lisäksi hän kertoo kauppakamariin kantautuneen viestejä, että ammatillisista oppilaitoksista tulevat nuoret eivät ole ihan niin valmiita osaajia kuin ennen.

– Yrityksiä pitäisi varmaan kutitella ottamaan rohkeammin suomea puhumattomia töihin, hän listaa ja toivoo myös maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämistä.