Tuunaaminen on tarkkaa työtä, joskus jopa ihan millintarkkaa

0
Linda Viipurin ja Sami Grönholmin kodissa on paljon itse tehtyjä huonekaluja ja esineitä. Olohuoneen pöytä koki muodonmuutoksen, kun pöytälevy sai parikseen tammesta valmistetun uuden jalan.

LOIMAA Linda Viipurin ja Sami Grönholmin kotiin astuessa katse osuu heti eteisessä itsetuunattuun lipastoon. Peremmälle mennessä tuunattavia kohteita tulee vastaan tasaisesti ympäri taloa. Oikeastaan suoraan kaupasta ostettuja huonekaluja tai esineitä ei talosta kovin montaa löydy, sillä pariskunta tekee mielellään itse aina kun mahdollista.

– Silloin ei ole muilla samanlaista, ja myös oman käden jäljen näkeminen on palkitsevaa, he kertovat harrastuksestaan.

Aivan turhaan tuotteita ei kuitenkaan ruveta valmistamaan, vaan idea lähtee yleensä tarpeesta. Kuten kävi esimerkiksi seinään kiinnitettävän senkin kanssa, kun pitkän käytävän seinälle haluttiin saada tarpeeksi leveä kaapisto.

– Lisäksi halusimme sen sointuvan olohuoneen sormipaneeliseinän kanssa, joten ajatus lähti siitä, Sami selittää.

Rungoksi ostettiin Ikeasta valmis kaapisto, joka päällystettiin rimoilla liimaten ne yksitellen paikoilleen. Jotta rimat saatiin aseteltua tasaisesti, niiden väliin jätettävä rako oli laskettava millintarkasti.

– Siinä piti mitata, jätetäänkö rimojen väliin milli vai puolitoista, jotta niitä ei tarvitse lähteä halkaisemaan, Sami naurahtaa.

TARPEESTA lähti myös kukkapöydän tekeminen, missä käytettiin samoja rimoja kuin aiemmin valmistuneessa senkissä. Kanneksi siihen laitettiin märkiin tiloihin sopivaa kivilaattaa. Sohvapöytä syntyi puolestaan keittiönpöydästä, johon tehtiin omannäköiset jalat.

– Kun etsimme sopivaa pöytää, emme löytäneet omaan makuun sopivaa, missä olisi tarpeeksi suuri halkaisija. Päädyimme siksi ostamaan keittiönpöydän, johon teimme itse jalan tammesta, Linda kertoo.

– Ensin piti höylätä tammiaihiot, sitten liimata ja taas vähän höylätä. Lopulta oli muotoilun ja kasaamisen vuoro. Viimeisenä jalka vielä öljyttiin, Sami vielä kertaa prosessia, jonka tuloksena syntyi jykevä mutta sopivan ilmava pöydänjalka.

VIIME SYKSYNÄ pariskunnan taidot huomattiin myös huonekaluvalmistaja Veken Kaluste oy:n taholta, kun Linda laittoi juuri valmistuneen senkin kuvia sosiaalisen median sisustusryhmään.

– Se oli yllätys, kun sieltä otettiin yhteyttä ja meille esitettiin sopimuksen tekemistä, Linda muistelee.

Ranualla suomalaisesta puusta huonekaluja valmistava yritys oli kiinnostunut ostamaan senkin idean ja oikeudet. Sen jälkeen senkki on saanut seurakseen kokonaisen tuotesarjan, josta löytyy muun muassa ruokapöytä, televisiotaso ja kaappi.

– Meille kerrottiin, että tuotteet on otettu hyvin vastaan ja että ne ovat menneet hyvin kaupaksi, Linda iloitsee.

VAIKKA tekevällä pariskunnalla ei ole parhaillaan mitään projektia menossa, he sanovat seuraavan idean kuitenkin jo muhivan takaraivossa. Lähiaikoina aiotaan nimittäin toteuttaa haave matkailuautosta. Itse tietenkin tuunaten.

– Ajatuksenamme on tehdä pakettiauton peräosaan kodinomainen tila, jossa on sänky ja keittiö, he paljastavat ja kertovat harrastavansa käsillä tekemisen lisäksi retkeilyä ja maastopyöräilyä.

Senkin idea syntyi olohuoneen rimaseinästä, jonka kaveriksi haluttiin samantyylinen kaappi. Nykyään Linda Viipurin ja Sami Grönholmin valmistama malli löytyy huonekaluvalmistaja Veke Kaluste oy:n mallistosta, sillä yritys osti sen oikeudet.
Sängynpääty valmistui kätevästi ylijääneistä kattorimoista.
Kukkapöydän muoto ja tyyli mukailee aiemmin tehtyä senkkiä. Perheen koira Roki tarkastaa Linda Viipurin ja Sami Grönholmin työn jäljen. Kuva: Linda Viipuri