VAALIT Lassi Mettälä säälii suomalaisten selkänahkaa ja kiristäisi siksi pääomaverotusta

0
Lassi Mettälän mielestä leikkauspolitiikan pitää loppua. Hänet kuvattiin Loimaan pääterveysaseman edessä, sillä aserahat pitää saada yhteiskunnan käyttöön sosiaali- ja terveyspalveluiden puolelle.

Loimaa

Lassi Mettälä, miksi juuri sinä olet sopiva eduskuntaan?

– Poliittisen linjan muuttamisen takia. Leikkauspolitiikka pitää saada loppumaan ja aserahat pitää saada yhteiskunnan käyttöön sosiaali- ja terveyspalveluiden puolelle eikä esimerkiksi hävittäjäkoneisiin.

Mitä aiot muuttaa?

– Pääomaverotuksen taso on Suomessa eurooppalaista keskitasoa alempaa, sitä pitäisi nostaa. Pääomatuloja verotetaan vain 28 prosentin mukaan, kun palkkatuloissa suurin prosentti taitaa olla kai 55. Kaikkien pitäisi olla samalla viivalla.

Miten muuten/muualla vaikutat yhteiskuntaan?

– Kirjoittelen eri suuntiin ja käyn esittämässä poliittisia lauluja. Sivistän itseäni osallistumalla Marx-opiston kurssille pari kertaa vuodessa. Etupäässä siellä on nykyään nuoria, mutta ei tieto vanhallekaan pahaa tee.

Mistä saat tietosi, joihin perustat yhteiskunnalliset näkemyksesi ja kantasi?

– 1970-luvun alkupuolella liityin Kommunistiseen puolueeseen, että tietoa on tullut jo aika paljon. Luen säännöllisesti lehdistön lehtiä ja seuraan ajakohtaisohjelmia. Tosin niissä jauhetaan aika paljon samaa kuviota, eikä juuri koskaan niissä tule mitään uutta esille muuta kuin tämä sotahulluus Naton kanssa. Luen Tiedonkantaja-lehteä, joka arvioi työväen maailmankatsomuksen kannalta tapahtumia, Maailman Kuvalehteä ja kulttuuripuolella Parnasso ja Kulttuurivihkot, ne ovat tilauksessa jatkuvasti.

Mikä yhteiskunnassa saa liikaa rahaa? Mikä saa liian vähän rahaa?

– 1990-luvun laman jälkeen alkoi tämä leikkauslinja, että leikataan sosiaali- ja terveyspuolelta ja koulutuksesta. Yliopistoilta vietiin aikoinaan miljardi ja juhlavasti palautettiin muutama sata miljoonaa.

– Sotilaspuolella on nähty miten Ukraina pärjää aika mainiosti ilmatorjunnalla, ilman miljardien hävittäjäkoneita. Puolustuspolitiikka ei pitäisi olla kenraalien päätettävissä, niin kuin se nyt on mennyt.

– Ja sitten on tämä pääoman tukeminen. Missään keskustelussa ei ole tullut ilmi, että joka vuosi 15 miljardia jaetaan osinkoja, se revitään suomalaisten selkänahasta. Verotus on keventynyt heille, jotka eivät tee työtä – omistaminen ei ole työtä, vaikka toista väitetään.

Miksi juuri Suomen Kommunistisen puolueen pitäisi saada kansanedustajia?

– Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan alasajo pitää lopettaa. Se termi ei ole muuten esiintynyt pitkään aikaan enää missään, koska ei meillä sen mukaista ole – koululaitos huutaa ongelmia, opettajat uupuu, terveydenhoidosta lähtee sairaanhoitajat pois ja uusia ei tule, koska työolot ovat raskaat, kun työntekijöitä on liian vähän.

Miten olet yhteydessä äänestäjiin?

– Joskus joku ottaa yhteyttäkin ja täällä meillä on silloin tällöin käynyt ihmisiä juttelemassa asioista. Käyn keskustelutilaisuuksissa ja paneeleihin osallistun mielelläni.

Mitä haluaisit äänestäjiltä kysyä?

– Kun meillä useamman presidentin ajan harjoitettiin rauhanomaista rinnakkainoloa, niin nytkö sitten Sauli Niinistö vie meitä vastakkainasetteluun – eikö 70 vuoden aika merkitse yhtään mitään valinnassa, jossa Suomi viedään suurvaltojen kiistoihin mukaan?

– Kansanäänestystä Natosta ei järjestetty, vaikka luvattiin. On luvattu, ettei ydinaseita tuoda Suomen maaperälle, syödäänkö sanat myös siinä?

Mikä on paras jo olemassa olevista laeista?

– Perustuslaki tietysti, se takaa vapauden mielipiteen ilmaisuun ja kansalaisoikeudet, ne ovat ne tärkeimmät.

Minkä lain haluaisit säätää?

– Että peruutettaisiin hävittäjähankinta. Se kymmenen miljardia on hirvittävä summa, ja nyt jo hävittäjiin menee rahaa, joka on pois esimerkiksi koulutuksesta. Saamelaislain lain kohtalo oli tylsä. Suomihan on itse asiassa kolmikielinen maa, ja se että saamea puhuvia on kauhean vähän, ei tee sitä vähemmän arvokkaaksi.

+ Mitä oman vaalipiirin/seudun asioita haluat edistää?

– Kokoomuksen ja keskustan äänestäjille voisi esittää kysymyksen, että miten siedätte sitä, että äänestätte itseänne vastaan? Meidän kylällä esimerkiksi kaikki halusivat, että koulu säilytetään, mutta se lakkautettiin ja se oli kuin kuolinisku kylälle. Lapsiperheet muuttivat pois, kun koulumatkat pitenivät usealla tunnilla. Maaseudun tyhjentymistä voivotellaan, mutta tällaisista päätöksistä se on kiinni.